Internetprotokoll styr hela bilen

2009-09-11 13:20  
Kan IP-teknik bli framtidens bilprotokoll

Om internetprotokollet kunde användas för att styra all elektronik i bilen skulle bilutvecklingen kunna snabbas upp. Men hur säkert är det protokollet?

Dagens bilar är komplexa. Över 50 små datorer styr olika funktioner, och kommunicerar via olika protokoll. Det kan vara Can, Lin, Most, Flex-Ray o s v. Problemet är att de olika protokollen inte är kompatibla.

Drömmen vore att använda ett universellt protokoll, och helst då internetprotokollet. Då skulle det dessutom vara lättare att integrera funktioner som smarta mobiler och bärbara datorer i bilens kommunikationssystem för att ansluta till högtalare eller färddator.

Men innan det målet är nått måste ip-tekniken testas minutiöst så att man kan vara säker på att data överförs på rätt sätt, till rätt adress.

Under de kommande tre åren ska forskare vid Fraunhoferinstitutet testa ip-tekniken i fordonssammanhang inom projektet e-enova, där tolv företag inom tysk bilindustri och sex forskningsanstalter deltar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt