Internetföretag ger få jobb

2015-07-13 07:31  

Trots att internetföretag värderas högre på marknaden än traditionella börsjättar, ger de bara en bråkdel så många jobb.

Dagens Industri har jämfört hur många anställda företag har i förhållande till deras marknadsvärde. Tidningen har undersökt hur många anställda sju svenska internetbolag har jämfört med sju traditionella börsbolag från olika branscher.

Jämförelsen visar att internetföretagen värderas högt jämfört med de stora börsbolagen, men har betydligt färre anställda. Dessutom är nära hälften av jobben förlagda i andra länder.

De sju internetbolagen har tillsammans 4700 anställda, det är bara en tiondel av börsjätten Sandviks anställda. En anställd på svenska Spotify värderas till 45 miljoner kronor, nästan 17 gånger mer än en anställd på Ericsson. Mojang, som skapat dataspelet Minecraft, hade bara 28 anställda när det såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor.

Enligt myndigheten Tillväxtanalys anställs 1,18 personer hos underleverantörer för varje ny anställd på ett industriföretag. Motsvarande effekt för internetbolagen är bara 0,8.

Samtidig utgör IT-sektorn 5 procent av svensk BNP, bara en tredjedel av tillverkningsindustrins andel.

Mer om: Mojang Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt