Internet värre klimatbov än flyget

2007-09-24 14:02  
Internet bolmar på

Alla datorer och servrar som används för internet i världen förbrukar nu lika mycket energi som flyget. Bara en enda avatar i Second Life avger 1,17 ton växthusgas per år visar en analys från analysföretaget IDC.

Att genomföra virtuella resor på internet är inte allt så miljövänligt som nätförespråkarna vill tro. Martin Hingley, forskare vid Datakonsultföretaget IDC, hävdar i en artikel i tidningen Die Welt att internetanvändningen i världen utvecklats till en energislukare av stora mått.

Internetoperatörernas servrar och användarnas datorer drar numera så mycket ström att internet som begrepp kan betraktas som en miljöbov, hävdar Hingley.

Mellan år 2000 och 2005 fördubblades elförbrukningen för att hålla World Wide Web igång. För två år sedan behövdes det effekt motsvarande 20 stycken 1000 megawatts kraftverk för att hålla internet igång.

Sedan dess har nya energislukande tjänster tillkommit på nätet.
Bara den populära videosajten YouTube anses idag resultera i en elförbrukning som är lika stor som elförbrukningen för hela internet för två år sedan.

Hårdvaruleverantörer som Sun, IBM, HP och andra, liksom mjukvaruleverantörer som Google och Microsoft har den senaste tiden tagit initiativ till mer energisnål teknik för datorer och servrar.

Användare som vill skona miljön rekommenderas att stänga av sina datorer när de inte används.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL