Internet på tågen ska bli bättre – men oklart hur, var och när

2020-06-17 17:00  
SJ-tåg på Stockholms station. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

Tåg- och telekomföretagen är överens till slut: internet ombord på tåg ska bli mycket bättre än i dag. Men först efter sommaren påbörjas arbetet med att klura ut hur det ska gå till.

Nu meddelar regeringen, som tidigare i år stod som värd för ett rundabordssamtal med ett antal företag, att ”parterna förbinder sig att gemensamt och i samverkan verka för bättre mobiltäckning på tåg genom ömsesidiga initiativ i nät och teknik ombord”.

Men mycket mer än så är ingen redo att säga i nuläget.

– Det kommer inrättas en gemensam projektgrupp som ska driva arbetet framåt. Gruppen kommer att mötas första gången efter semestrarna och då bestämma tidplan och hur arbetet ska läggas upp, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på It&Telekomföretagen.

Ny Teknik har frågat Telia, Telenor och Tele2 när resenärer kan förvänta sig bättre uppkoppling ombord, vilken tekniklösning som ska väljas och vilken prestanda användarna kan förvänta sig. Men inget av företagen har några svar på dessa frågor.

Läs mer: Kan det sluta lagga ombord på tåg nu? – ”Ett rimligt krav”

– Telenor kommer ingå i den framtagna arbetsgruppen och framåt kommer vi ha möjlighet att berätta mer om hur arbetat fortlöper, men det är alltså idag ännu för tidigt för att svara på mer detaljerade frågor, säger Andres Suazo, nätexpert på Telenor.

Beskedet kommer samtidigt som svenska operatörer lanserat de första svenska 5g-näten och det är ingen vild gissning att den nya mobilstandarden kan komma att spela en betydande roll för bättre täckning längs tågspåren.

I vilket fall som helst tänker regeringen hålla koll på hur arbetet fortskrider framåt.

– Vi kommer att följa upp detta och säkerställa att det finns en tydlig ambitionsnivå från aktörerna att investera och säkerställa att man klarar både täckning och kapacitet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Svenska Dagbladet.

Peter Ottsjö

Mer om: 5g Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt