Internet läcker som ett såll

2011-02-02 08:51  

Affärskritiska data ska inte transporteras över internet! Internet läcker och den svenska säkerhetsmyndigheten Fortifikationsverket varnar nu svenska företag för att lägga datadriften utomlands.

- Vi vet att det finns både utländska stater och utländska industriföretag som har starka kopplingar till företag som erbjuder olika typer av outsourcing- och molntjänster, säger Fortifikationsverkets säkerhetsskyddschef Henrik Thernlund till SvD Näringsliv.

Han har indikationer på att det startas datatjänstföretag enbart för att komma åt företagshemligheter i samband med stora upphandlingar.

- Då slipper de ägna sig åt aktivt företagsspionage och att hacka sig in i systemen. I stället får de till och med betalt för att komma över informationen, säger Henrik Thernlund.

Han pekar ut Ryssland, Kina och Iran som länder som mer eller mindre öppet ägnar sig åt statsfinansierat företagsspionage.

Men även England, Frankrike Tyskland, Indien och Nordkorea anses hålla på med sådan verksamhet.

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 skriver till exempel i sin senaste strategiformulering att man ska ”agera i hemlighet utomlands för att göra landet säkrare och mer välmående”, enligt Henrik Thernlund.

Henrik Thernlund får stöd av Per Hellqvist på säkerhetsföretaget Symantec.

- Alla ska in och sälja molntjänster just nu. Som köpare är det viktigt att veta vem som ligger bakom företaget och vad som händer med din information, säger Per Hellqvist.

Kan du till exempel få tillbaka dina företagsuppgifter som exempelvis kundregister och andra databaser i oskadat skick?

Inte ens om informationen som skickas till och från molnservrarna är krypterad är man säker – om molnbolagets servrar står placerade i fel land.

- De finns nationer som kräver kopior på kryptonycklarna och då spelar det ju ingen roll, säger Per Hellqvist.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt