Internet hotar Blu-ray

2008-02-22 14:51  
Blu-ray-skiva.

Elektronikjätten Sony tog i veckan hem segern i kampen om nästa generation optiska skivor. Sonys högupplösningsformat Blu-ray blir kvar medan HD DVD-formatet från Toshiba läggs ner. Men nu väntar en större utmanare för blålasern.

Hela branschen drog en lättnaden suck i tisdags när Toshiba meddelade att man drar sig ur engagemanget i högupplösningstekniken HD DVD.

Med en stor, tydlig aktör, Blu-ray, väntas konsumenterna nu våga satsa på att köpa såväl inspelat material på optisk skiva, liksom dvd-spelare.

Men analytiker i Japan ifrågasätter nu om Sony och övriga aktörer i Blu-raygruppen verkligen hinner skörda frukterna av sitt arbete innan Blu-ray blir överkört av en ännu större utmanare – internet.

I takt med att de snabba internetförbindelserna byggs ut, inte bara i Japan utan även på många andra håll i världen, kommer internetoperatörer och andra innehållsleverantörer att börja erbjuda högupplöst videomaterial för uthyrning.

Det blir en betydligt billigare form än att producera, distribuera och lagra Blu-rayskivor med samma innehåll.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt