Interna stridigheter när bitcoin slår i taket

2016-03-03 14:15  
En bitcoin-automat. Foto: Jonathan Raa / All Over Press

Bitcoinsystemet håller på att nå maxgränsen för hur många transaktioner det klarar av att hantera. Samtidigt rasar striden mellan utvecklarna av systemet om hur kapaciteten ska ökas.

Blockkedjan, tekniken som ligger bakom den digitala valutan bitcoin, har blivit allt mer rumsren. Etablerade finansiella institutioner som banker och börsteknikföretag väljer att satsa på tekniken. Men samtidigt som tekniken får ett bredare erkännande så börjar betalsystemet Bitcoin som det fungerar i dag att nå i sitt kapacitetstak.

– Bitcoin har en begränsning på mellan fem till sju transaktioner per sekund och man börjar slå i det taket, säger Ludvig Öberg.

Han är affärsutvecklingschef på svenska Safello som köper och säljer bitcoin. Enligt honom ligger systemet idag regelbundet på mellan 80 till 85 procent av sin maxkapacitet. Under rusningstid slår det i taket. Det leder till långa väntetider för att få transaktioner accepterade i systemet och det i sin tur betyder problem för den som vill använda Bitcoin som betalningsmedel.

– Problemet när det är för många transaktioner är att systemet aldrig hinner komma i kapp, säger han.

Enligt webbtidningen The Verge gick transaktionstiden i veckan upp till 43 minuter och vissa transaktioner gick inte igenom alls. The Verge rapporterar också att handlare som tar emot Bitcoin börjat tveka och slutar att ta emot valutan på grund av de långa transaktionstiderna.

Elektronikbutikkedjan Webhallen är en av pionjärerna i Sverige när det gället att ta emot bitcoin som betalning i sin butik. Företagets marknadsansvarige Anton Nilsson säger i ett mejl till Ny Teknik att företaget ännu inte märkt av problemet med långa svarstider, men han säger samtidigt att antalet affärer med Bitcoin hos butiken är litet, i snitt tio per dag.

När det blir trångt om plats i systemet höjs också avgiften för att få sin transaktion prioriterad.

– Det blir dyrare och det är ett problem om kunden inte betalar en tillräckligt hög avgift. Då fastnar transaktionen, säger Ludvig Öberg.

Hittills är bitcoinbranschen oense om hur en lösning på kapacitetsproblemet ska se ut. Det finns två huvudspår när det gäller teknisk lösning. Diskussionen mellan falangerna som går under namnen Core och Classic har pågått i över ett år.

– Det är två sätt att se på Bitcoin. De som tänker på det främst som guld och de som tänker på det som ett betalsystem, säger Ludvig Öberg.

Falangen som kallas Classic vill öka kapaciteten i bitcoin genom att helt enkelt öka storleken på varje block i Blockedjan från en megabyte till två så att fler transaktioner ryms.

Det motsätter sig anhängarna av Core som menar att det skulle kräva mer hårddiskutrymme och beräkningskapacitet och därför gå emot principerna om att Bitcoin ska vara en decentraliserad valuta. Vilken variant som vinner avgörs till slut av hur de stora Bitcoingrävarföretagen som håller system uppe väljer att agera.

Ludvig Öberg hoppas på en lösning med ökad blockstorlek inom några månader.

– Jag tror att det kommer att slå över till det alternativet, säger han.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Distribuerad databas

Bitcoin bygger på ett distribuerat system där en kryptografisk algoritm används för att bokföra alla transaktioner i en stor databas, den så kallade blockkedjan. Det kryptografiska arbetet utförs av kluster av datorer. Den som lyckas lösa det matematiska problemet som krävs för att lägga ytterligare ett block av transaktioner till kedjan belönas av systemet med Bitcoin.

Den som driver eller är med i ett kluster kallas ofta för bitcoingrävare. Förutom att tjäna bitcoin på att uppdatera Blockkedjan så kan de ta ut en separat transaktionsavgift

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL