Intels Core får turbo

2008-08-22 14:50  

Nu avslöjar Intel fler detaljer kring nästa generation processorer. Under fjärde kvartalet släpps första kretsen, Core i7. Den får fyra processorkärnor, var och en med "turbo" som kan kopplas på vid högt arbetstryck.

Under kodnamnet Nehalem har Intel utvecklat ett nytt sätt att bygga processorer, en ny ”arkitektur”. Och det har beskrivits som den största förändringen av Intels kretsar sedan Pentium Pro lanserades 1996. Namnet Core behålls dock från de serier som redan säljs, med tillägget i7.

Minskad strömförbrukning har stått i fokus. Den ska förlänga batteritiden i bärbara datorer eller minska strömåtgången i serverhallar. Men Intel har också uppfunnit ett sätt att växla tillfälligt sparad ström mot snabbare databearbetning när det behövs. Företaget kallar det för turboläge.

Den nya generationens kretsar kommer att ha två, fyra eller åtta centrala beräkningsenheter, så kallade processorkärnor, alla på samma kiselbricka. Debutkretsen Core i7 får fyra kärnor. Varje kärna kan slås av och på separat, och deras spänningar och klockfrekvenser kan styras oberoende av varandra. Det är möjligt genom vad Intel kallar power gates, kraftportar.

När en kärna är avstängd kan den sparade energin styras om till de kärnor som är aktiva. Där kan spänningen och klockfrekvensen då höjas, ifall det behövs, och det är den möjligheten som Intel kallar för turbo. Den ska till exempel kunna skapa 3d-grafik dubbelt så snabbt som någon tidigare krets på marknaden.

Vid Intels årliga konferens för dator- och programutvecklare i San Francisco berättade arkitekten bakom strömbesparingen, Rajesh Kumar, om svårigheterna.

– Principen är enkel, stäng av de delar som inte används. Men att genomföra det var svårt.

Runt 700 miljoner transistorer ryms på en dryg kvadratcentimeter i kretsen. Den görs i en process för dimensioner på 45 nanometer. I den skalan är det svårt att få transistorerna att vara entydigt på eller av, utan de läcker. Enligt Rajesh Kumar har Intel utvecklat ny teknik för att öka motståndet i grindar som är avstängda, och ta tillvara energin i alla läckströmmar. Han beskriver hela den nya processorarkitekturen som en konsekvens av utmaningen med kraftbesparingen.

En rad strömsensorer har placerats ut i olika delar av processorn, och en särskild styrenhet finns inbyggd i kretsen för att sköta strömmen. Den styrenheten har 1 miljon transistorer, lika många som hela Cores processorförfader 486:an från 1989.

Till de andra nyheterna i den nya processorgenerationen hör en form av parallellteknik som Intel kallar hyper-threading. Den ska göra det möjligt att utnyttja en fyrakärnig processor som om den hade åtta kärnor, och snabba upp vissa program. Nytt är också att hastigheten i dataflödet mellan logik- och minnesdelarna har trefaldigats.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt