Intelligenta gatlyktor håller ett öga på staden

2016-03-16 13:51  
Intelligent gatlykta från Smight med laddmöjlighet och SOS-knapp för nödsituationer, samt ett flertal bevakningssensorer. Foto: Smight

Gatlyktor som inte bara lyser upp på natten, utan dygnet runt håller ett vaksamt öga på gatulivet i staden, får premiär.

På it-mässan Cebit i Hannover demonstrerar it-jätten SAP hur gatlyktor blir viktiga komponenter i prylarnas internet, Internet of Things, för att bygga upp nätverk med mängder av kontrollteknik för att undvika köer, kolla luftföroreningar, varna för väderobehag, över huvud taget hålla ett vakande öga över staden med både kameror och radar.

I samarbete med energibolaget EnBWs dotterbolag Smight, som tillverkar intelligenta gatlyktor, visar man upp detta system som dessutom innehåller utrustning för lokala wifi-nät, ladduttag för elbilar och larmknappar till SOS-centralen om en gångtrafikant skulle råka i nöd.

Med sådana lyktstolpar placerade på 50 meters avstånd från varandra i en stad skulle det vara möjligt att få en heltäckande bild av trafiksituationer, hälsoinformation eller väderinformation för att kunna möta olika problem i tätbefolkade områden.

Smight i Karlsruhe har redan levererat master med olika grad av internetuppkopplad utrustning till några tyska tätorter. Masterna finns i utförande som både runda och fyrkantiga stolpar. Tekniken visas på Cebit från och med idag samt på bygg och ljusmässan i Frankfurt denna vecka.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt