Intelligent damm varnar för översvämning

2011-01-13 15:56  
Hur tät är dammen? Foto: Siemens

Innan dammar brister och orsakar katastrofer som i New Orleans eller Holland ska de själva kunna larma. Ny programvara testas just nu.

Ryska forskare vid Siemens Corporate Technology testar just nu hur ett sådant larmsystem fungerar i verkligheten vid Livedijk i Holland, ett land som i högsta grad är beroende av hållbara fördämningar för att inte översvämmas.

Runt om i världen finns det 136 miljonstäder som på något sätt skyddas mot översvämning av fördämningar.  Med en förväntad höjning av havsnivån på grund av klimatförändringar ställs stora krav på fördämningarna.

Ett sätt att möta hotet är att höja fördämningarna. Siemens anser att det även är viktigt att ständigt analysera hållfastheten för att kunna identifiera ställen som är känsliga för genombrott.

För analyserna använder forskarna programvara som hämtats från övervakningen av produktionsprocesser i industrin, men som nu ska hålla koll på helt andra parametrar.

Exempelvis måste man mäta på baksidan av fördämningen så att den inte eroderar. Det hände vid katastrofen i Holland 1953.

Lika viktigt är det att upptäcka om vattnet håller på att borra en tunnel genom fördämningen, vilket hände vid översvämningen i New Orleans för några år sedan.

Nu lär sig forskarna tyda mätresultaten från sensorerna vid anläggningen i Livedijk. Men vill se hur nederbörd och olika vindriktningar påverkar damman. Provperioden beräknas till ett par år.

Ett nästa steg i forskningsprojektet, som ingår i det europeiska programmet Urban Flood, är att testa tekniken på vissa avsnitt av fördämningarna vid Amsterdam och St Petersburg och sköta bevakningen via ett webbaserat system.

På lång sikt kan alla fördämningar i världen utrustas med tekniken och anslutas till plattformen för ett globalt övervakningssystem.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt