Intel på jakt efter nya svenska teknikföretag

2002-12-03 23:00  
Scott Darling

Dåliga tider är de bästa för nya investeringar. Flera av de stora IT-företagen startades under lågkonjunkturer. Det menar Scott Darling. Han är chef för datorsektionen på Intel Capital, Intels eget riskkapitalbolag som letar nya teknikbolag i Sverige.

Det gråmulna vädret speglar väl stämningen i Sveriges IT- och telekomhjärta, Kista.
Men Scott Darling låter sig inte nedslås. Som chef för Intel Capitals riskkapitalinvesteringar inom data är han på kort besök i Sverige för att jaga nya teknikbolag till Intels portfölj. Precis som andra riskkapitalbolag har Intel minskat sina investeringar efter toppen år 2000. Då satsade Intel Capital hela tolv miljarder kronor i företag över hela världen.

Scott
Darling
- Vi vill investera mer. Jag oroas av att innovationstakten går ner och att det blivit svårare att hitta nya, spännande företag. Kom ihåg att företag som Intel, Sun och Microsoft grundades under dåliga tider, säger Scott Darling.

Under lågkonjunktur har riskkapitalisterna sin bästa chans att hitta bra bolag menar han:
- När IT-bubblan brast försvann också de som inte var sanna entreprenörer. Kvar är de seriösa med riktigt bra teknikidéer.

Intel Capital är en av världens största riskkapitalplacerare med nästan 500 bolag i portföljen. Fyra av dem är svenska.
- Sverige är mer än bara trådlöst. Här finns också mycket annan intressant teknik, säger Scott Darling.

Intel har bland annat investerat i plastminnesutvecklaren Thin Film Electronics i Linköping som ägs av norska Opticom. Planerna för Thin Film vill dock Darling inte avslöja.
- När vi identifierat ett intressant teknikområde gör vi ofta flera investeringar i olika företag. Minnesteknik är ett sådant exempel.

Även om det naturligtvis är viktigt att tjäna pengar så är Intel Capitals investeringar i första hand strategiska. Syftet är att skapa nya marknader för Intels processorer, minnen och andra produkter.

Inom trådlös teknik anser han att ett av de viktigaste målen för framtiden är att minska strömförbrukningen. Därför har Intel investerat i företag som utvecklar bränsleceller och strömsnåla skärmar.

Andra områden han pekar ut är det digitala hemmet och mer lättadministrerad hård- och mjukvara i företag.

Det kan ta tid att utveckla ny teknik. Scott Darling säger att Intel Capital är beredd att vänta upp till tio år innan företaget går ur en investering.
- Normalt tar det sju-åtta år från den första investeringen innan ett bolag är redo att sättas på börsen. Det som hände under IT-bubblan, då företag börsintroducerades efter bara tre-fyra år, var en onormal situation.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt