Intel: OS blir ett tillfälligt 5g-labb

2018-02-06 10:47  

5g-nätet säljs in som en av OS-stjärnorna. Men till skillnad från de mänskliga deltagarna är tekniken inte redo.

Inuti en självkörande buss ska skärmar med 3d-teknik visa höjdpunkter från de olympiska spelen. Fordonet, delvis byggt av Hyundai, har teknik från bland andra Ericsson på taket. Bredvid bussen susar en leveransdrönare.

Det är ett exempel på hur Internationella olympiska kommittén (IOK) och deras teknikpartner Intel vill visa upp 5g-teknik på plats i OS-byn i Pyeongchang i Sydkorea.

– Vi har ett avtal med IOK om att vara deras tekniksponsor de närmaste åtta åren. Då passar det vi gör med 5g väldigt väl in i det. Tillsammans med KT (den största sydkoreanska operatören, reds anm) har vi byggt det första 5g-nätet i Pyeongchang. Det blir ett tillfälligt labb som kan ge idéer om hur 5g kan komma att utvecklas, säger svenske Eric Levander som jobbar med affärsutveckling på Intel i Kalifornien.

Läs mer: Stora nyttan kommer när 5g når industrin

I själva verket är det egentligen inget 5g-nät. Specifikationerna spikades innan ens en första standard för 5g var klar. Nätet under OS är en uppskattning. Men tillämpningarna påminner åtminstone om de som 5g på sikt ska kunna erbjuda till fler än de som är på plats i OS-byn. Inte minst ger de en försmak av morgondagens tv-sändningar av sportevenemang.

– Vi har en teknik där vi täcker hela arenan med 30 hd-kameror och gör det möjligt att visa repriser från vilken möjlighet som helst, säger Eric Levander.

Tekniken är inte ny. Den har använts till amerikanska basketmatcher och till Champions League-uppgörelser. Producenten kan frysa bilden och sedan snurra på den, zooma in och ut: det ser lite ut som om det vore ett dataspel. Det som är nytt? Jo, än så länge används fiber för att skicka informationen från kamerorna till de servrar som ska bearbeta den. Under OS används Intels och KT:s mobila nät.

Parat med detta kommer många av atleterna att utrustas med sensorer. Utöver att det ska gå att se bobåkarens vy från första person (från kameran monterad på kälken) ska man också kunna se hur hårt åkarens hjärta slår. Biometriska data kan även komma till användning för idrottarna själva.

Läs mer: Sara Mazur: ”Finns en risk att Sverige halkar efter med 5g”

Samtidigt har 5g sålts in som det första mobilnätet för industrier. Ur den synvinkeln tycks inte de olympiska spelen i Sydkorea utgöra någon större värdemätare.

– Det är en tidig demonstration av vad som är möjligt och hur vi arbetar för att ge de här möjligheterna till alla. Men de stora utrullningarna sker egentligen inte förrän runt 2020, säger Eric Levander.

Som teknikpartner talar Intel vitt och brett i sina kanaler om sina 5g-satsningar under OS. Andra, som Ericsson, intar en försiktigare hållning. Sara Mazur, forskningschef på Ericsson, säger att de ”absolut” är inblandade, men undviker att tala om detaljerna.

– Det är ett av de första fallen där det varit väldigt starkt tryck från Asien att få ut 5g-system till olympiaden i Sydkorea. Vi är en av leverantörerna.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Intel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt