Efter en längre tids rykten blev det klart på måndagen att processortillverkaren Intel köper chiptillverkaren Altera för 16,7 miljarder dollar, motsvarande omkring 140 miljarder kronor.
Altera utvecklar så kallad FPGA:er – Field Programmable Gate Arrays – ett slags programmerbara kretsar som utför enklare uppgifter än fullskaliga mikroprocessorer.
FPGA:er är lite långsammare men mer flexibla än specialdesignade kretsar som inte kan programmeras – ASIC:ar. Det intressanta för Intel är dock motsatsen – att FPGA:er, liksom så kallade grafikprocessorer, GPU:er, får allt större användning i datacenter för att utföra specifika uppgifter effektivt.
GPU:er används inom artificiell intelligens, för mönsterigenkänning av röst och ansikten. Och FPGA:er kan exempelvis användas inom sökteknik. Att utföra sådana uppgifter med vanliga processorer är mer energikrävande.
Många bedömare ser Intels köp som ett sätt att bli mindre beroende av den vikande pc-marknaden.
Följ Ny Teknik på Facebook!
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.