Intel dödar utvecklingen av 5g-modem för mobiler

2019-04-17 11:15  
Framsteget har gjorts av Intels forskningsavdelning Intel Labs. Foto: TT

Intels sorti från 5g-racet har fått Apple och Qualcomm att gräva ner stridsyxan. Nu verkar Qualcomm bli den enda leverantören av 5g-modem till nästa års Iphone.

Under tisdagskvällen skedde två stora bombnedslag i mobilbranschen. Först meddelade Apple och komponenttillverkaren Qualcomm att de sluter fred efter flera års patent- och licensstrider. Bara några timmar senare kom beskedet att chipjätten Intel lägger ned utvecklingen av 5g-modem för mobiler.

Upprinnelsen ska ha varit att Apple tvivlat på Intels förmåga att leverera 5g-modem för nästa generations Iphone, enligt den japanska affärstidningen Nikkei.

Sedan förra året använder Apple modem från Intel i alla sina mobiler, och tanken var att fortsätta på samma spår när Iphone nästa år ska få 5g-kapacitet. Men Intel har varit sena på banan. Qualcomm, Huawei och Samsung har alla sprungit om med egenutvecklade 5g-modem för mobiler.

Läs mer: Höga 5g-hastigheter i första oberoende testet

”Apple har varit lite oroat över om en enda modemleverantör skulle kunna påverka företagets planer att introducera sin första 5g-mobil nästa år”, säger en anonym källa med insyn i Apples arbete till Nikkei.

”Ser fram emot möjligheterna inom 5g”

En oro som verkar ha legat till grund för överenskommelsen med Qualcomm. I en stämningsansökan från januari 2017 hävdade Apple att Qualcomm missbrukat sina patent och krävt på tok för höga licenskostnader.

Men nu har de alltså nått en förlikning och kommit överens om att lägga ned alla pågående rättsprocesser. Apple kommer som kompensation att betala ett hemligt belopp till Qualcomm, och de har slutit ett sexårigt licensavtal och ett "flera år" långt avtal om att Apple ska börja köpa komponenter av Qualcomm.

Läs mer: Så ska ABB ta 5g till industrin med Ericsson

Intels vd säger inget specifikt om avtalet med Apple i sitt pressmeddelande, utan hänvisar till problem med lönsamhet på mobilmarknaden.

”Vi ser mycket fram emot möjligheterna inom 5g och ”molnifieringen” av nätverket, men det har blivit uppenbart att det inte finns någon rak väg mot lönsamhet och positiv avkastning när det kommer till modem för smarta mobiler”, säger Intels vd Bob Swan i ett pressmeddelande.

Han förtydligar samtidigt att Intel kommer att fortsätta utvecklingen av 5g-utrustning för nätverksoperatörer, iot-produkter och pc-marknaden.

Simon Campanello

Mer om: Intel 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt