Inte bara IT-konsulter - hela branschen blöder

2002-10-17 13:51  

Sparprogram på storföretagen, börsras och baksmälla efter IT-festen gjorde förra året till det mörkaste året i mannaminne för konsultbranschen. Även i de finaste salongerna, hos strategikonsulterna, har de gyllene åren förpassats till historien. Det visar nya upplagan av Affärsvärldens konsultguide.

Efter över två decennier av obruten tillväxt, de senaste åren med 25-30 procent, kom förra året de första tecknen på baksmällan från det som i konsultkretsarna kallas för "the golden years", skriver Konsultguiden.

Det gäller majoriteten av de elva konsultbranscher som Konsultguiden studerat.

Undantagen är teknikkonsulterna och affärsjurister. Den tidigare så utskällda teknikkonsultbranschen ökade förra året sin tillväxttakt och affärsjuristerna fick mer att göra under förra årets uppköpsvåg i näringslivet.

Mardrömmen vill inte ta slut
Den konsultbransch som nu genomlider den största baksmällan är IT-konsulterna. Omsättningen för de 60 största IT-konsulterna har minskat med 40 procent.

- Mardrömmen vill aldrig ta slut. IT-konsulterna har det värre än någonsin, skriver Konsultguiden. -

Chocken är minst lika stor för ledarskapskonsulterna, eller managementkonsulter som de också kallas. De har länge levt gott på högt arvoderad rådgivning i samband med fusioner, omstruktureringar, effektiviseringar, internationalisering och andra förändringar i företagens liv.

Men förra året minskade för första gången faktureringen per konsult hos de 60 största managementkonsultbolagen, visar Konsultguidens analys. Men konsulterna själva vill helst inte kännas vid att priset på deras tjänster skulle vara förhandlingsbara.

- Ska konsulterna lyckas hålla tillväxten uppe behövs en vändning under hösten. Om den dåliga trenden fortsätter kommer Konsultguidens kartläggning nästa år att visa på ännu sämre siffror än årets, skriver Konsultguiden.

Tieto Enator största konsultföretaget
Förutom tabeller och analyser av de elva konsultbranscherna management, rekrytering/outplacement, bemanning, pr/kommunikation, marknadsundersökning, utbildning, IT, teknik, revision, reklam och affärsjuridik listar Konsultguiden varje år de 30 största konsultföretagen alla kategorier.

Årets lista toppas av IT-konsulten Tieto Enator, som förpassat sin värsta konkurrent WM-data från förra årets topplacering till tredje plats i år. Tvåa är IBM Global Services, den placering som Tieto Enator hade i Konsultguiden 2001.

Fyra är Manpower, femma Proffice, sexa Öhrlings Price Waterhouse Coopers, sjua Cap Gemini Ernst & Young, åtta Teleca, nia Schlumberger Sema och tia Ångpanneföreningen ÅF.

Nästa års tio i topp-lista kommer att se annorlunda ut. IBM kommer att segla upp i toppen efter köpet av Price Waterhouse-konsulterna och elvan Sweco kommer att gå förbi tian ÅF efter Swecos köp av skandinaviens största teknikkonsult, danska Carl Bro för två veckor sedan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt