Ingenjörsstudenternas lösning visar om grillplatserna är lediga

2021-02-02 08:30  

En låda med rörelsedetektor, wifisniffer och radiosändare som använder LoRa-teknik. Det är grunden i tre ingenjörsstudenters lösning som visar om populära grillplatser är upptagna eller lediga.

I pandemitider vill många vara utomhus och ett evigt gissel är upptagna grillplatser. Det var utgångspunkten för de tre ingenjörsstudenterna Isak Karlsson, Christoffer Eid och Olof Enström som alla studerar till högskoleingenjörer i mjukvaruteknik på Linnéuniversitetet i Kalmar. 

Inom ramen för en programmeringskurs tog de fram en lösning som rent fysiskt placeras under bänkar på populära grillplatser.

Hårdvarumässigt består den av en låda som bland annat innehåller en rörelsedetektor och en wifi-sniffer. Rörelsedetektorn känner av om någon rör sig framför den och aktiverar i så fall wifisniffern.

Använder LoRa-teknik

Om sniffern märker av att det finns mobiltelefoner eller andra wifienheter i närheten så skickas en signal iväg med hjälp av LoRa – en radioteknik som ofta används för att på licensfria band överföra data långa sträckor och där fokus är på låg energiförbrukning.

I projektet har de tre studenterna använt en Pycom Expansionboard med en LoPy4-enkortsdator, men skissar nu på att använda Adafruit Feather eller andra alternativ som kan pressa priserna – om utifall studenterna går vidare och skapar ett bolag utifrån projektet.

Signalen fångas upp av LoRa-mottagaren på Linnéuniversitetet och går sedan vidare till utvecklarnas server som då kan markera grillplatsen om upptagen på sin webbplats. 

– Människor gillar att grilla men hatar att vänta. Ofta när man beger sig ut för att grilla med sina kompisar händer det att man kånkat på mycket packning, mat, ved, tändvätska. När man väl kommer fram till grillplatsen ser man att den är upptagen. Det är nog för att göra en bra dag till en dålig dag. Med vår lösning kan man enkelt klicka sig in på en hemsida, kolla vilken grillplats som är ledig och åka dit med vetskapen om att grillplatsen man kommer anlända till är tillgänglig, säger Christoffer Eid. 

Första testet på Svinö i Kalmar

Den första testenheten monterades under en bänk under ett vindskydd på Svinö, ett naturreservat vid Ölandsbrons brofäste. Numera finns även enheter placerade på grillplatser vid Jutnabben och Värsnäs i närheten av Kalmar.

Läs mer: Coronapandemin har inte fått ingenjörsstudenterna att krokna 

Stort fokus har legat på att minimera strömförbrukningen och vid det första testet kördes systemet fyra dagar i sträck med hjälp av ett batteri i form av en powerbank på 30 Ah. 

– Batteriförbrukningen är minimal och vi räknar med att enheten kan köras i absolut minst en halv månad, men kanske så mycket som flera månader utan att den behöver laddas upp, säger Christoffer Eid.

Är grillplatsen ledig eller inte? Det visar lösningen från Isak Karlsson, Christoffer Eid och Olof Enström i Kalmar. 

För närvarande är de tre initiativtagarna i dialog med Kalmar kommun om att utveckla systemet ännu mer – och möjligen även kommersialisera.  

– De har även ringt från Sölvesborg och Nybro, men vi börjar med Kalmar så får vi se vart det leder. Vi är ju heltidsstudenter och nu känns detta nästan som ett helt företag, säger Christoffer Eid.

Paintbollarena intresserade av lösningen

Han berättar att de även har varit i kontakt med en paintbollarena som haft problem med inbrott men som nu är på jakt efter en lösning som är billigare, säkrare och mindre integritetskänslig än vad kameraövervakning är. 

– Vi har ju hittills bara hunnit att studera ett halvår på vår högskoleutbildning men det känns väldigt motiverande när man lyckas, säger Christoffer Eid.

Läs mer: Emma Nehrenheim är hjälten bakom Northvolts batterifabrik

I projektet har de tre studenterna använt en Pycom Expansionboard med en LoPy4-enkortsdator, men skissar nu på att använda Adafruit Feather eller andra alternativ som kan pressa priserna – om utifall studenterna går vidare och skapar ett bolag utifrån projektet. 

Anders Frick

Mer om: Radioteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt