”Ingen kopierar musik och film längre”

2016-05-09 09:47  

Konsumenter bör slippa betala privatkopieringsersättning, menar Elektronikbranschen.

Privatkopieringen av musik, film och TV-serier har i stort sett upphört. Det visar en studie från Elektronikbranschen, som menar att konsumenterna bör slippa betala privatkopieringsersättning när de köper smartphone, surfplatta eller PC.

Andelen konsumenter som privatkopierar med sin smartphone, surfplatta eller PC har sjunkit till ensiffriga procenttal, enligt en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av branschorganisationen Elektronikbranschen.

Organisationen lyfter fram detta i debatten om privatkopieringsavgiften, som Copyswede – upphovsrättslig paraplyorganisation för upphovsmän och utövande konstnärer – vill utvidga till att omfatta dessa produkter.

Copyswede åberopar bland annat en Sifoundersökning från i somras, som visade att 47 procent av alla svenskar med tillgång till dator hade privatkopierat ljudfiler eller rörliga bilder. En undersökning som alltså kraftigt motsägs av Elektronikbranschens studie.

– Vi har försökt gå till botten med hur många det faktiskt är som kopierar, och det visar sig att det är nästan inga som gör det längre. Det förvånar mig inte alls, konsumtionsmönstren har ju helt förändrats, säger Elektronikbranschens vd Klas Elm.

Enligt Elektronikbranschen skulle en utvidgad privatkopieringsavgift kunna kosta köparen av en smartphone upp till 450 kronor extra, beroende på hur mycket lagringsutrymme den har.

– Tanken är ju att kompensera upphovsmännen för en skada, av samma typ som jag orsakade för Frank Zappa när jag var ung och spelade av LP-skivor till kassettband. Men den skadan är ju i princip obefintlig idag, så den utvidgade avgiften skulle bara innebära orättvisa dubbelbetalningar för konsumenterna, säger Klas Elm.

Elektronikbranschen anser att Sverige borde gå samma väg som Norge och Finland, där konsumentavgifterna slopats och upphovsmännen i stället ersätts över kulturbudgeten.

Ny Teknik har sökt representanter för Copyswede.

Tommy Harnesk

Mer om: Piratkopiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt