Ingen beredskap inför nedladdningshelgen

2009-03-27 13:25  

På onsdag den 1 april träder den omdiskuterade Ipred-lagen i kraft i Sverige. För fildelare är det sista chansen för "riskfri" nedladdning nu i helgen.

- Vi kommer att tokslanga i helgen, säger anonyma fildelare som Ny Teknik varit i kontakt med på fredagseftermiddagen.

Men när vi frågade bredbandsleverantörerna om de räknar med trafikstockning i bredbanden i helgen och om beredskapen har förstärkts så blev svaren inte de väntade.

- Jag vill inte medverka i en sådan undersökning, säger Telia Soneras presschef Maria Hillborg.

Men andra tar ganska kallt på den sista fria helgen.

- Vad vi gjort är att plockat in ännu mer information om fildelning och Ipred-lagen på vår sajt, säger Bredbandsbolagets presschef Marcus Adaktusson.

Så har alla andra gjort också och mycket av informationen har tagits fram gemensamt av branschen.

- Vi har satsat mycket på frågor och svar om Ipredlagen och fildelning, bland annat ettkul fildelningstest, säger Marcus Adaktusson.

Det är inte mer än en månad sedan som riksdagen godkände regeringens förslag till ”civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område” och den 1 april träder lagen i kraft.

Det är en svensk version av EU-direktivet Ipred, som står för International Property Rights Enforcement Directive.

Ipred är egentligen flera lagar och förändringar i befintliga lagar som ger rättighetsinnehavare möjlighet att kräva ut personuppgifter från internetoperatörer om man misstänker att någon fildelad upphosvrättsskyddat material.

Ett första varningsbrev skickas ut till den enskilde fildelaren. Om han eller hon ignorerar varningen kan rättighetsinnehavaren stämma fildelaren i domstol.

Om det handlar om fildelning i stor skala kan den misstänkte polisanmälas.

Protestsajten Stoppaipred.nuär fylld av inlägg, bloggar och länkar.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt