Infodata och Itella Agresso<br></br>vann statlig e-faktura

2006-12-20 09:54  

Regeringen kräver att svenska myndigheter om ett och ett halvt år ska kunna hantera elektroniska fakturor. Igår blev också avtalet med leverantörerna klart. Men pappersfakturan lever vidare.

- Ja, det tror jag tyvärr inte att vi undkommer. Men vi kommer ända att kunna ta hand om pappersfakturor elektroniskt via skanner och elektronisk lagring, säger Eva Wern, projektledare på Ekonomistyrningsverket, ESV till Nyteknik.se.

I går blev det klart att det blir företagen Infodata och Itella/Agresso i konsortium som kommer att leverera e-fakturalösningen till de svenska myndigheterna.

Upphandlingen omfattar elektroniska fakturor, skanning av fakturor, elektroniskt arbetsflöde, och förmedling av leverantörs- och kundfakturor. Totalt är affären värd cirka 200 miljoner kronor.

- Ramavtalet ska se till att myndigheterna ska kunna ta hand om fakturor från företag på flera olika sätt, säger Eva Wern.

Enligt Wern ska systemet bland annat klara av fakturering via webben, e-fakturor och pappersfakturor som sedan skannas in.

Enligt Ekonomistyrningsverket ska övergången till elektronisk fakturering ge staten besparingar på cirka en miljard kronor per år.

För privatpersoner kommer övergången att innebära små förändringar.

- Antingen kommer man att få en pappersfaktura som tidigare eller så får man en elektronisk faktura via sin internetbank, säger Eva Wern.

För mindre företag som levererar till statliga myndigheter finns det tre sätt att fakturera:

1. Skicka in fakturan till Infodatas och Itella/Agressos skanningscentraler.

2. Omvandla fakturan till en pdf-fil via en fakturaportal på internet.

3. Köpa en "virtuell skrivare" för några tusenlappar. I stället för att skriva ut en pappersfaktura skriver den virutella skrivaren skriver ut en elektronisk faktura.

De flesta affärssystemsleverantörer typ Hogia och Visma/Spcs har redan infört funktionalitet för elektroniska fakturor enligt Ekonomistyrningsverkets specifikationer.

Itella är ett helägt dotterbolag till Finland Post Corporation. I Sverige har Itella drygt 200 anställda. Agresso, med 300 personer anställda i Sverige, ägs av den holländska koncernen Unit 4 Agresso.

Ekonomistyrningsverket har tidigare haft en multilicens på Agressos affärssystem och en omfattande konsultverksamhet för att hjälpa andra myndigheter att införa Agressosystemet. Men för två år sedan avvecklades den egna Agressoverksamheten.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt