Industrins FoU krymper igen

2005-04-14 07:23  
Leder FoU-ligan i fordonsbranschen

De tjugo mest FoU-intensiva företagen i svensk industri minskade sina forskningssatsningar förra året. Totalt handlar det om en minskning med nästan 1,5 miljarder kronor eller knappt 2 procent, visar Ny Tekniks FoU-liga. Ericsson drar ner siffrorna, medan Astra Zeneca och fordonsindustrin nysatsar.

Klicka på bilden för att se hela tabellen.
Grafik Jonas Askergren
Trenden med minskad FoU i industrin håller i sig. När Ny Teknik för tolfte året i rad rankar de 20 företag som satsar mest på FoU i procent av omsättningen pekar siffrorna åter nedåt. Förra året minskade de mest FoU-intensiva koncernerna sina utvecklingskostnader med nästan 1,5 miljarder kronor.

Trendbrottet kom 2002. Efter tio års oavbruten uppgång rasade plötsligt industrins FoU med 10 procent.

Efter att ha legat på oförändrad nivå under 2003 kom så en ny minskning förra året.

Det är framförallt Ericssons bantning av FoU som drar ner siffrorna. På tre år har Ericssons FoU-kostym krympt till hälften, från drygt 40 till knappt 21 miljarder kronor.

Förra året var Ericsson också det företag som minskade sin FoU allra mest. I siffror handlade det om 6,2 miljarder kronor.

Svensk FoU vilar tungt på tre ben. Telekom med Ericsson i spetsen, läkemedel som domineras av Astra Zeneca samt fordonsindustrin. Enligt SCB stod dessa tre industrigrenar för tre fjärdedelar av industrins samlade FoU i Sverige 2003.

Astra Zeneca toppar igen
FoU-tappet hade varit ännu större om inte de andra två FoU-tunga branscherna hållit emot. Både läkemedelsindustrin och fordonsindustrin ökade sin FoU under 2004.

För andra året i rad toppar Astra Zeneca både listan över de företag som satsar mest på FoU i pengar och som ökar mest. Förra året ökade FoU med 2,5 miljarder eller tio procent.

I jakten på nya storsäljare har Astra Zeneca intensifierat forskningen i tidiga skeden.

Staffan Ternby
- I fjol hade vi ett rekordstort antal nya läkemedelskandidater, 18 stycken, som gick in i nästa utvecklingsfas, säger Astra Zenecas informationsdirektör Staffan Ternby.

Han berättar också att forskningen ökat inom området centrala nervsystemets sjukdomar, där till exempel alzheimer och parkinson ingår.

Sverige är fortfarande en viktig bas för Astra Zenecas FoU. Av de knappt 12 000 FoU-anställda finns omkring 5 000 i Sverige.

Bra går det också för fordonsindustrin. Både Volvo och Scania ökade sin FoU förra året, Volvo allra mest med 884 miljoner. Även underleverantörerna Autoliv och Haldex ökade sina satsningar.

Saab toppar ligan
Toppar FoU-ligan gör försvarskoncernen Saab, med en FoU som motsvarar 22 procent av omsättningen. Saab har också ökat sin FoU under 2004, vilket är oväntat. Rapporteringen har handlat om uteblivna försvarsorder och uppsägningar. Senast förra veckan varslades 250 personer vid Saab Bofors Dynamics.

Totalt har 1 400 personer fått lämna Saab de senaste två åren. Att FoU ändå ökat förklarar presschefen Peter Larsson med att utvecklingen av Jas 39 Gripen passerade sin kulmen.

Peter Larsson
- Det var en planerad utvecklingspuckel inom det svenska Gripen-programmet. I år och nästa år kommer FoU:n troligtvis att minska igen och ytterligare 1 000-1 500 tjänster kan försvinna, säger Peter Larsson.

Mörkare ser det också ut på Astra Zenecas himmel.

Efter att tre år i rad kraftigt ökat FoU-utgifterna talar Staffan Ternby om en inbromsning.

- Vi kommer att arbeta hårt för att bli mer kostnadseffektiva. FoU kommer sannolikt att öka, men i lugnare takt.

Kanske Ericsson kan vända trenden
Kanske blir det istället Ericsson som kan vända den negativa FoU-trenden. Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg har tidigare sagt i Ny Teknik att Ericsson sparat färdigt inom FoU (NyT 2005:7). Dagens nivå på omkring 16 procent av omsättningen ska inte sjunka ytterligare. Det betyder att FoU i kronor och ören kan komma att öka i takt med att omsättningen ökar.

Den svenska delen av FoU har också ökat efter alla neddragningar. Från att för några år sedan ha handlat om en andel på knappt 50 procent talar Ericsson i dag om en FoU-andel på 60 procent i Sverige.

Samtidigt fortsätter trenden med utflyttning av jobb till lågprisländer. Framförallt gäller det programutvecklingsbolagen. Senast i raden är Telelogic, som under våren öppnar ett eget programutvecklingslabb i indiska Bangalore.

Ingemar Ljungdahl
Enligt teknikchef Ingemar Ljungdahl kommer Telelogic att anställa omkring 20 utvecklare i Indien.

Börs- och börssystemsföretaget OMX tecknade förra året ett femårigt samarbetsavtal med indiska HCL Technologies, som ska sköta en del av utvecklingen och underhållet av OMX systemlösningar. Förra året minskade OMX sin FoU med nästan 50 procent.

Även affärssystemsföretaget Intentia är på väg att lägga ut delar av sin produktutveckling. Tidigare har konkurrenten IFS flyttat utveckling från Sverige till sitt utvecklingscentrum i Sri Lanka.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt