Industrin nobbar kvalitetspriset

2009-10-27 07:54  

Fem företag är i år med i finalomgången av "Utmärkelsen svensk kvalitet". Samtliga är tjänsteföretag. Den tillverkande industrin säger nej tack.

Senaste året ett varuproducerande företag vann det nationella kvalitetspriset Utmärkelsen svensk kvalitet var 2005 - då Stora Enso kunde ta hem statyetten. Då hade det gått sju år sedan ett industriföretag kunde ro hem priset. 1998 fick Bulten Trading och Volvo Lastvagnar dela på utmärkelsen.

Från att under hela 1990-talet hela dominerat tävlingen blir det alltså svårare att vaska fram industriföretag som vill delta. Stiga i Tranås var inte långt från segern 2007. Men Stiga var ett undantag.

– Vi har inte lyckats att fullt ut locka industriföretagen. Det är synd, för många av dem behöver vässa sin kvalitet och konkurrenskraft, säger Jerry Karlsson, VD på kvalitetsinstitutet SIQ, som delar ut priset.

En förklaring till industrins vikande intresse kan vara deras kortsiktighet, ”kvartalskapitalismen", anser Jerry Karlsson. En annan kan vara att flera av de stora industriföretagen, som Volvo Personvagnar och Saab Automobile, varit mer eller tvingade att jobba med Fords respektive GMs kvalitetsmetoder.

– Saab i Trollhättan hade nog legat bättre till idag om de tillämpad våra arbetssätt som mera betonar helheten i ett företag än vad GMs leanmodell gör. Vad spelar det för roll att Saab jättebra på produktion men inte klarar att tillverka bilar som folk vill köpa? frågar sig Jerry Karlsson.

Årets finalister är:

* Länssjukhuset Ryhov, barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, i Jönköping.

* HSB Östergötland i Linköping.

* Mälarenergi, Västerås.

* Systembolaget, Stockholm.

* .SE, stiftelsen för internetinfrastruktur, Stockholm.

För övrigt har Länssjukhuset Ryhov utvecklat sin verksamhet tillsammans med ”benchmarkingpartnern” Scania. Montörer från Scania har jobbat ihop med sjuksystrarna i Jönköping. Dessa har i sin tur lärt Scaniamontörerna att bygga lastbilar.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt