Industrifonden investerar i mobilstyrda dörrlås

2011-11-02 14:01  

Industrifonden och LMK Venture investerar 10 miljoner kronor i Lundaföretaget Zaplox, som utvecklar ett system för att styra dörrlås via mobiltelefonen

Zaplox idé är en produkt som gör att vanliga lås kan öppnas från mobilen. Det handlar om en  elektromekanisk låsmodul, som monteras på det existerande låset.

Låset kan öppnas med mobilen, och man kan ge tillfälliga "mobilnycklar" till hantverkare, barnvakt och städbolag. Det går också att få rapporter när låset öppnas och stängs. Föräldrar kan aviseras via SMS när barnen kommer hem från skolan. Låset kan fortfarande öppnas med vanliga nycklar.

Zaplox har en första kundordern inom hotellsegmentet är klar. En pilottest ska göras under de närmaste månaderna.

– Att använda mobiltelefonen för att hantera nycklar är en logisk och naturlig fortsättning i mobiltelefonens utveckling och vi tilltalas av Zaplox tekniska lösning och dess spetskompetens. Tekniken har en enorm potential och Zaplox medverkar till att sätta nya standarder i en mogen bransch, säger Lennart Gustafson på Industrifonden i ett pressmeddelande.

De 10 miljoner kronor som Industrifonden och LMK Venture investerar ska användas för vidareutveckling av produkterna och fortsatt expansion.

Zaplox grundades år 2010 på Ideon i Lund av Stefan Gripwall och Lars Tilly.

Gripwall var tidigare marknadschef på Skandia/SkandiaBanken/Ikano och Tilly har jobbat som forskningschef på Ericsson Mobile Platforms.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt