Indiskt läkemedelsbolag köper svensk pillerfabrik

2006-02-21 23:00  
Pillerburkar i långa rader

Det indiska företaget Kemwell tar över Pfizers tillverkning av den antiinflammatoriska sulfamedicinen Salazopyrin. För det indiska bolaget är förvärvet första steget i att etablera sig utanför hemlandet. Men Pfizer behåller rättigheterna till medicinen och kommer att fortsätta att sälja den.

Med sina 170 antsällda har fabriken i Uppsala tillverkat, förpackat och distribuerat läkemedlet Salazopyrin. Nu blir den avstamp för indiska Kemwells globala satsning.


Affären innebär att Kemwell tar över fabriken, som har 170 anställda, och hela tillverkningen av medicinen.

Fabriken i Boländerna har producerat Salazopyrin sedan 1950-talet. Medlet utvecklades ursprungligen för behandling av ledgångsreumatism, men används idag framförallt mot inflammatoriska tarmsjukdomar.

Det indiska företaget har i drygt tjugo års tid tillverkat läkemedel på kontrakt för den indiska marknaden, på uppdrag av stora läkemedelsföretag. Bland annat har man haft Pfizer och Astrazeneca som uppdragsgivare.

- Det här är första steget ut utanför Indien och följs förhoppningsvis av ytterligare förvärv i Europa och USA, säger PerÅke Oldentoft, svensk konsult med lång erfarenhet av läkemedelsindustrin som sitter i Kemwells styrelse.

Att ett indiskt företag väljer att etablera sig i ett högkostnadsland som Sverige kan verka förvånande. Men enligt PerÅke Oldentoft finns det flera orsaker:

- Ett skäl är att företaget vill utveckla sig globalt och komma närmare kunderna. En annan tanke är naturligtvis att fördjupa relationerna med Pfizer, som trots allt är världens största läkemedelsföretag, och därför en mycket viktig kund.

- Ser man till modern läkemedelstillverkning, att slå tabletterna görs på samma sätt här som där och det är inte så mycket folk involverat i tillverkningen.

Med fabriken i Boländerna som bas vill Kemwell också satsa på att sälja andra tjänster är tillverkning åt läkemedelsindustrin. Till exempel analys och utveckling av läkemedelsberedningar.

Salazopyrintillverkningen har varit till salu sedan våren 2004.

- Fabriken är en verksamhet som var unik inom Pfizer, säger Zeibrant Lindqvist, vd för Pfizer Health AB.

- Man har både den kemiska tillverkningen, tablettslagning och förpackningen på en plats. I och med att vi säljer tillverkningen men behåller produkträttigheterna gör vi också bedömningen att både tillverkningen och jobben blir kvar i Boländerna.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt