Indisk bioteknikjätte vill samarbeta med Sverige

2005-06-14 23:00  

Indien är lika mycket bioteknik som it. Det lärde sig svenska forskare och företagare inom biotekniksfären när Kirin Mazumdar-Shaw, ägare till Indiens största bioteknikkoncern besökte Sverige nyligen. Indien lockar med en enorm marknad, högt utbildad personal och tillverknings- och tjänstekostnader ligger mellan en tredjedel och en femtedel av västvärldens.

Hon kom, såg sig omkring och charmade alla. Kirin Mazumdar-Shaw, ägare till Indiens största bioteknikföretag Biocon, besökte Sverige häromveckan. Inbjuden av Karolinska institutets förra rektor Hans Wigzell och Carani Sanjeevi, professor och diabetesforskare på KI och själv från Indien.

Nu har svenska bioteknikföretag fått upp ögonen för potentialen i det stora landet i sydost.
- Det är ett utvecklingsland som kommer otroligt snabbt nu, säger Johan Kördel, affärsansvarig vid Bio Vitrum.
- Folk är utbildade i USA och Europa och alla talar engelska - en klar fördel jämfört med konkurrenten Kina. Det pågår mycket intressant forskning. Kostnaderna för produktion och tjänster ligger mellan en tredjedel och en femtedel av västvärldens.

Johan Kördel var en av det tjugotal svenska företagare, som träffade Mazumdar-Shaw under hennes besök i Stockholm. Insulin, kolesteroldämpande mediciner och cancermediciner är Biocons viktigaste produkter.

Insulin har en jättemarknad i Indien, som i takt med stigande välstånd och ändrade kostvanor nu upplever en formlig diabetesepidemi. Antalet diabetespatienter har tredubblats de senaste 20 åren och uppgår i dag till över 20 miljoner.

För Svenska Diamyd är det av intresse. Företaget utvecklar ett diabetesvaccin och är inne i kliniska försök i fas 2.
- Nu behövs en större fas 3-undersökning. Då kan man dela upp studien med en tredjedel i Sverige, en i USA och en i Indien, säger företagets vd Anders Essen-Möller.

Han vill inte säga om man tänker sig några affärer med Biocon, men medger att marknaden är intressant.
Forskningsföretaget Medivir, däremot, samarbetar med Biocons dotterföretag Syngene sedan sex år tillbaka, berättar Nils Gunnar Johansson, en av Medivirs grundare.
- Syngene är ett renodlat kontraktsföretag med verksamheten uppbyggd kring organisk kemisk syntes och levererar substanser till forskare och läkemedelsföretag. Vi köper produkter av dem och har gjort det i fem-sex år. Vi har ett mycket gott och förtroendefullt samarbete, säger han.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt