Indien sätter stopp för gratis Facebook i mobilen

2016-02-08 14:07  
Stora delar av den indiska landsbyggden saknar fortfarande tillgång till elnätet. Foto: Bernarnd Aramangue

Facebook får inte längre dela ut gratis men begränsat internet i Indien. Det har landets telekommyndighet beslutat.

Gratis är inte alltid gott nog, det har Facebook fått erfara i Indien. Den sociala nätverkstjänsten måste sluta att ge bort denbegränsade tjänsten för internetuppkoppling som företaget tillsammans med olika mobiloperatörer tillhandahålligt via organisationen Internet.org. Affärsidén bakom är att ge bort vissa internettjänster, till exempel Facebook, till människor som ännu inte betalar för en mer generell internetuppkoppling i sin mobiltelefon för att de senare ska uppgradera till "rikitgt internet".

Internet.org har avtal med operatörer i flera länder där antalet personer som har datauppkoppling i mobilen är lägre. I Indien har lanseringen dock hela tiden kantats av protester. Anledningen till protesterna är att den begränsade internetuppkopplingen anses strida mot reglerna om nätneutralitet, det vill säga att alla internettjänster ska släppas fram.

I december satte den indiska telekommyndigheten tillfälligt stopp för Facebooks tjänst. Nu meddelar myndigheten att den sätter permanent stopp för Facebooks och andra liknande begränsade interneterbjudanden.

Att få fäste för tjänsten i Indien har varit viktigt för Facebook och företagets grundare Mark Zuckerberg. Enligt sajten The Verge har företaget satsat 45 miljoner dollar i en annonskampanj i Indien för att få opinionen att svänga till företagets fördel. Zuckerberg själv har skrivit en debattartikel i The Times of India där han enligt The Verge jämför sin fria Facebookuppkoppling med tillgången till allmänna bibliotek.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL