Inbyggda simkort <br/>ska fjärraktiveras

2010-11-22 11:57  

Inbyggda simkort som kan fjärraktiveras ska sätta fart på mobil uppkoppling av kameror, musikspelare, navigatorer och elmätare. Det hoppas en rad stora mobiloperatörer.

Det är Gsma – den huvudsakliga samarbetsorganisationen för världens mobiloperatörer inom gsm och umts – som nu ska undersöka möjligheterna med inbyggda simkort som fjärrprogrammeras.

Med på tåget är ett tiotal operatörsjättar.

Samtidigt rapporteras att Apple undersöker samma möjlighet, i samarbete med simkortstillverkaren Gemalto, och att detta skulle vara ett hot mot operatörernas inflytande.

Poängen med inbyggda simkort som fjärraktiveras är flera:

- det blir billigare och mindre skrymmande än med simkortshållare och lösa simkort, och därmed är chansen större att de byggs in i en mängd olika apparater.

- de ökar chansen för att andra apparater än mobiler och datorer verkligen blir uppkopplade via mobilnätet.

- trots att simkortet är fast integrerat är det möjligt att byta operatör, och att flytta numret till en annan apparat (om än inte lika enkelt som då man flyttar ett simkort).

Egenskaperna rimmar väl med visionen om allt fler uppkopplade prylar – Ericsson spår att 50 miljarder apparater kommer att vara uppkopplade år 2020.

Gsma siktar på att de första prylarna med inbyggda simkort ska nå marknaden år 2012.

Mats Lewan

Mer om: telematik m2m

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt