Imponerande med tryckkänslig skärm

2012-09-07 09:01  
Intel har gått in som investerare och vid årsskiftet 2013–2014 ska de första Windows 8-datorerna med skärmar från Flatfrog börja säljas. Foto: Pontus Tideman

NY TEKNIK TESTAR. Flatfrogs tryckkänsliga skärmar klarar minst 40 fingrar samtidigt. Men när Ny Teknik testar tekniken är det en annan sak som imponerar: att skärmen också känner av hur hårt användaren trycker.

Runt var och en av mina fem fingerspetsar som trycks mot bildskärmen finns en cirkel. En mindre för de fingrar där jag inte trycker så hårt, en större där jag lägger på mer kraft.

Lundaföretaget utvecklar inte egna tillämpningar av sin touch-teknik, det ska kunderna göra. Men demonstrationen ger i all sin enkelhet en väldigt häftig upplevelse. En skärm som inte bara känner av var användaren trycker, utan också hur hårt, är en intressant utveckling av pekskärmarna.

Flatfrog själva nämner tröga användargränssnitt där man verkligen behöver vara säker på vad användaren vill göra. Om det krävs ett hårt tryck minskar risken för inmatning som sker av misstag. I ritprogram kan ett lätt tryck ge ett tunt pennstreck, ett hårt tryck ett tjockt. I ett bildbehandlingsprogram skulle ett hårt tryck med två fingrar placerade i var sin ände av diagonalen av en tänkt fyrhörning kunna visa hur bilden ska beskäras.

Men att skärmtekniken dessutom klarar av 40 samtidiga tryckpunkter är också viktigt. Eller rättare sagt, minst 40 samtidiga. Flatfrogs lösning, där infrarött ljus studsar inne i glasskivan och detektorer längs skärmen registrerar de förändringar som uppstår när någon rör vid skärmen, klarar betydligt fler punkter än så.

Om man tänker att varje punkt är en fingerspets finns det givetvis en gräns för hur stor glädje man har av detta. Kommer fyra personer som står runt skärmen samtidigt vilja använda tio fingrar var? Kanske.

Men nyttan blir mer uppen­bar när flera handflator vilar på skärmytan och den ändå går att använda som vanligt. Tack vare att Flatfrogs teknik dessutom kan känna igen olika tryckmönster kan exempelvis ett anteckningsprogram ignorera det tryck som kommer från handloven och bara bry sig om pennspetsen.

Den som i dag vill köpa en produkt med Flatfrogs teknik får vara beredd att betala 6 000 dollar – cirka 40 000 kronor – för en 32-tummare monterad i ett bord. Men tidigare i år gick Intel in som investerare och vid årsskiftet 2013–2014 ska de första Windows 8-datorerna med Flatfrog-skärmar börja säljas.

Funkar också med handskar

De flesta pekskärmar har ett pekkänsligt rutnät inbyggt i glaset. Flatfrog skickar i stället in infrarött ljus i glasskivan. Det reflekteras mellan glasytorna men påverkas av fingrar som placeras på skärmen. Den förändrade ljusstrålen detekteras av sensorer och därefter räknar algoritmer ut beröringspunkternas position.

Till skillnad från skärmar i pekplattor och tele­foner fungerar Flatfrogs teknik bra med handskar och föremål av många andra material. Dessutom är tekniken väldigt snabb och kan registrera tryck med mycket korta intervall.

Att tekniken bara ligger i skärmens ytterkant och inte i hela ytan ska ge den en kostnadsfördel ju större skärmar det handlar om.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt