Illegal fildelning ökar

2010-02-26 11:06  

40 procent av befolkningen använder tjänster för att nå illegalt eller piratkopierat innehåll. Därmed är nivån den samma som före införandet av den så kallade Ipredlagen för ett år sedan.

Det är 40 procent av tillfrågade i åldersgruppen 15 till 74 år som uppger att de använder piratkopiering eller tjänster med strömmande mediainnehåll som bryter mot upphovsrättslagen.

I åldersgruppen 15 till 24 år är andelen 60 procent. Det uppger analysföretaget Mediavision.

Siffrorna gäller för fjärde kvartalet 2009.

Mediavision påpekar att de illgala tjänsterna med strömmande film- och tv-innehåll blivit mer populära.

Sammantaget bedömer företaget att konsumtionen av innehåll via illegala tjänster är lika stor eller större än den var före införandet av den så kalladeIpredlagenden 1 april 2009.

Ipredlagen ger upphovsrättsinnehavare möjlighet att gå till domstol för att tvinga en operatör att lämna ut personuppgifter kopplade till ett visst ip-nummer.

– Vår analys visar att konsumenterna i allt högre grad vill bestämma själva när de ska titta och från vilken skärm. Dessvärre har många blivit skickliga i att kringgå Ipredlagen. Sättet att råda bot på detta, utöver lagstiftning, är naturligtvis genom att erbjuda bra lagliga alternativ, skriver Jens Häger på Mediavision i ett pressmeddelande.

Analysen bygger på intervjuer med 1.700 slumpmässigt utvalda personer mellan 15 och 74 år per telefon och webb, varje månad.

Mats Lewan

Mer om: Fildelning P2P

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt