Ikea handikappanpassar möbler – med 3d-skrivare

2019-03-14 08:42  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Ikeas möbler må vara billiga, men det betyder inte att alla kan använda dem. Nu kan du själv handikappanpassa dina Ikea-möbler - med hjälp av en 3d-skrivare.

Ikea i Israel tar nu hjälp av ny teknik för att göra det enklare för människor med funktionshinder att använda möbeljättens produkter.

Läs mer: Ikea satsar på solenergifarm i flyktingläger

Tillsammans med de ideella organisationerna Milibat och Acess Israel har Ikea tagit fram nedladdningsbara 3d-modeller för olika handikapphjälpmedel. Det gemensamma projektet kallas This Ables.

Det rör sig bland annat om ritningar till ett stor, 3d-printat extra-handtag i PLA-plast till skåpdörrar, samt ett par förlängningsben till soffor som ska göra det göra det lättare att resa sig ur möbeln.

Vill ha förslag på nya hjälpmedel

I dagsläget finns det 13 ritningar att ladda ner som STL-filer, som är ett filformat för tredimensionella modeller, från This Ables hemsida.

På sajten efterlyser This Able också förslag från allmänheten på fler 3d-printade delar till Ikea-möbler som kan hjälpa personer med funktionshinder.

Kalle Wiklund

Mer om: Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt