Ikea handikappanpassar möbler – med 3d-skrivare

2019-03-14 08:42  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Ikeas möbler må vara billiga, men det betyder inte att alla kan använda dem. Nu kan du själv handikappanpassa dina Ikea-möbler - med hjälp av en 3d-skrivare.

Ikea i Israel tar nu hjälp av ny teknik för att göra det enklare för människor med funktionshinder att använda möbeljättens produkter.

Läs mer: Ikea satsar på solenergifarm i flyktingläger

Tillsammans med de ideella organisationerna Milibat och Acess Israel har Ikea tagit fram nedladdningsbara 3d-modeller för olika handikapphjälpmedel. Det gemensamma projektet kallas This Ables.

Det rör sig bland annat om ritningar till ett stor, 3d-printat extra-handtag i PLA-plast till skåpdörrar, samt ett par förlängningsben till soffor som ska göra det göra det lättare att resa sig ur möbeln.

Vill ha förslag på nya hjälpmedel

I dagsläget finns det 13 ritningar att ladda ner som STL-filer, som är ett filformat för tredimensionella modeller, från This Ables hemsida.

På sajten efterlyser This Able också förslag från allmänheten på fler 3d-printade delar till Ikea-möbler som kan hjälpa personer med funktionshinder.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt