Igloor på löpande band

2003-01-21 23:00  

Vid det numera världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna står 140 igloor som massproducerats med hjälp av ballonger. Här ska främst utländska turister övernatta i fem graders kyla. Isbyggarna i Jukkasjärvi har till och med hållit kurs för grönländska inuiter i det nya och mycket snabbare sättet att bygga igloor.

Idén att bygga med hjälp av ballonger är lika enkel som genial. Först tillverkas en grund med hjälp av gjutformar av plywood. I mitten av grunden placeras sedan de stora ballongerna som blåses upp med hjälp av kompressorer. Snö och vatten påförs. När konstruktionen har frusit till tas ballongen bort och igloon är klar att inredas. Metoden att använda ballonger för att bygga igloor har experimenterats fram vid ishotellet under några år.

- Jämfört med traditionella metoder där något slags form måste byggas först går det mycket snabbare att bygga med ballonger. Jag uppskattar att vi kan bygga på 15-20 procent av den tid vanligt igloobygge tar, säger Åke Larsson, ishotellets arkitekt och tekniske ledare.

Det är den första vintersäsongen som det sker massproduktion av
igloor i Jukkasjärvi. Med de 140 hyddorna av snö och is ökar ishotellets bäddkapacitet med 30 procent. Varje igloo förses med fem bäddar så det blir ett tillskott på 700 bäddar

Ballongerna som används för bygget är sydda på ishotellet. De är gjorda av corduratyg, ett slitstarkt tyg som är belagt med polyuretan. Den här typen av tyg används bland annat i kapell på hundspannsslädar.

Ballongerna har en radie på 2,25 meter men är inte helt runda. Takhöjden i igloon är tre meter.

- Det blir en starkare form om man drar upp höjden något så att det inte är ett halvklot, säger Åke Larsson.

Med hjälp av en yttre form av plywood formas väggarna av snö och vatten. Väggtjockleken i basen är 60-70 cm, i toppen 20-25 cm.

Temperaturen inuti igloorna blir minus 5 till minus 10 grader så det gäller att vara rejält påpälsad. Sängarna består av en tjock madrass på ett isolerande liggunderlag, renskinn och specialtillverkad sovsäck. Nattmössa rekommenderas.

Japanska iskonstnärer började

Ishotellets historia började med att japanska iskonstnärer hade en mycket omskriven utställning i Jukkasjärvi 1989. Året därpå ställde en fransk konstnär ut på en igloo på Torne älvs is. Några gäster som provade på att övernatta i konstgalleriet kallat Artic Hall sa att det var en häftig upplevelse. Året därpå byggdes det första ishotellet.

Nu har isanläggningen i Jukkasjärvi tusentals besökare varje år, inte minst från utlandet. Och därmed har namnet ändrats till mer internationellt gångbara Icehotel.

För övrigt har isbyggarna i Jukkasjärvi i år byggt en något nedbantad kopia av Shakespeares Globe Theatre i London. Isteatern får en diameter på 31 meter och två våningar. Londonteatern har tre våningar och en diameter på 37 meter. I morgon, den 23 januari, kan 500 åskådare se premiären av Hamlet för första gången framförd på samiska.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt