IE 9 har landat – <br/>men nobbar XP

2011-03-15 12:19  

Nu finns den skarpa versionen av Microsofts senaste webbläsare, IE9, att ladda ner. Webbläsaren får lovord, men den nobbar Windows XP. För alltid.

För att använda nya IE9 krävs Windows Vista eller Windows 7.

Detta har varit känt sedan testversionen släpptes i september 2010, men nu när IE9 verkligen är här och får lovord, pekar många på att det faktiskt är närmare hälften av alla Windowsanvändare som lämnas i sticket eftersom den inte går att köra på gamla Windows XP.

Enligt Microsoft beror det på hur visa drivrutiner hanteras i Windows Vista och Windows 7 i förhållande till XP. En del menar dock att det kan handla om ett försök från Microsofts sida att driva på övergången till Windows 7 från ålderstigna XP.

Nytt i IE9 är som vi tidigare rapporterat ett väsentligt närmande till etablerade standarder på webben. Banden till tidigare versioner av Explorer som i flera avseenden stått i ett eget hörn är klippta.

En annan väsentlig förbättring är ökad snabbhet med så kallad hårdvaruacceleration, vilket även konkurrenterna arbetar med. Även javascriptmotorn, som kallas "Chakra", är nu klart i klass med huvudkonkurrenterna – Firefox, Google Chrome, Apples Safari och norska Opera.

IE9 är knuten till Windows med bland annat en finess som gör att man kan dra en tab ner till Windows startlist där den sparas och blir aktiv ungefär som program – beroende på hur webbsidan programmerats kan man exempelvis se nya mejl i en eposttjänst, eller få en popup-list med funktioner på websidan, exempelvis starta/stoppa musik på webbradio.

En annan nyhet som nämns är äskerhet i samband med kontroll av tekniken Active-X.

Mats Lewan

Mer om: Safari Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt