Id och foto tvång på internetkafé i Kina

2008-10-17 13:59  

Besökare på internetkaféer i Kinas huvudstad Beijing är tvungna att fotografera sig och låta sina id-handlingar skannas och kopplas till bilden hos myndigheterna. På så vis går det att kontrollera vad kafésurfaren har för sig.

Det finns omkring 1500 internetkaféer i Beijing, och bestämmelserna började tillämpas redan 2005. Men de har inte fått genomslag överallt. I fyra distrikt av Beijings totalt 14 har besökarna ännu inte registrerats, men nu är det slut på den friheten.

Före årets slut ska samtliga distrikt ha infört regeln om id-skanning och fotografering.

Uppgifterna samlas hos den myndighet som övervakar att kulturlagarna efterlevs. En person som låtit registrera sig kan sedan besöka viket internetkafé som helst i staden genom att uppge sitt id och låta en kamera kolla att utseendet stämmer med id-uppgifterna, rapporterar China Tech News.

Orsaken till kravet på foto är att olika människor tidigare har använt samma id-uppgifter för att undgå myndigheterna koll på vad man gör på internet. Det hoppas nu alltså myndigheterna sätta stopp för.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt