Id-kriget mellan Facebook och Google är i gång

2008-12-16 13:07  

Nu är det full fart i kriget om vems inloggning som ska regera på nätet - Facebooks eller Googles. Ny Teknik reder ut vad det handlar om.

Senaste händelsen i det alldeles färska inloggningskriget är att den trendiga mikrobloggtjänsten Twitter nu slutit upp bakom Googles Friend Connect.

Och vad i hela friden betyder det?

Twitter är en populär tjänst där man med mycket korta blogginlägg talar om för kompisarna vad man håller på med just nu - från datorn eller mobilen.

Friend Connect är å sin sida ett verktyg som webbsajter kan använda för inloggning. Verktyget gör att besökare kan använda samma användarnamn och lösenord på alla sajter som använder Friend Connect, och att en del information följer med användaren.

Så kan till exempel en Twitter-användare nu logga in med samma uppgifter på andra sajter som kör Friend Connect, och kan dessutom se om andra Twitter-kompisar är inloggade där.

Och vad består då kriget i?

Jo, Google lanserade hastigt Friend Connect för två veckor sedan, samma dag som Facebook släppte sitt motsvarande verktyg Facebook Connect.

De två slåss nu om att få stöd av flest sajter och tjänster på nätet. Inget hindrar i och för sig en sajt att ansluta sig till båda två, men för närvarande tycks det handla om att sluta upp bakom en av dem.

Vem vinner kriget?

Många bedömare anser att Facebook har ett trumfkort - den sajt eller tjänst som stöder Facebook Connect får automatisk exponering hos en massa medlemmar i det sociala nätverket, eftersom det syns direkt i medlemmarnas nyhetsflöde på Facebook när de loggar in på en annan ansluten tjänst.

Sajter som ansluter sig till Googles Friend Connect får i det avseendet - ingenting.

Men finns det inga andra konkurrenter?

Jo, det finns en neutral standard som började utvecklas redan 2005 - Open Id. Den har nu stöd av en rad it-jättar som Microsoft, IBM, Verisign, Yahoo och även Google. Därmed kan hundratals miljoner användare använda ett och samma användarnamn och lösenord på olika sajter. Problemet är att de inte vet om det.

Återigen är det Facebook Connect som har störst chans att göra sig känt, men kan få en utmanare i det sociala nätverket My Space som snart lanserar sin motsvarighet i My Space Id, delvis byggt på Googles Friend Connect.

Dessutom har Microsoft en egen teknik som kallas Live Id. Ytterligare en variant är Liberty Alliance som stöds av bland andra Sun och Novell.

Mats Lewan

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt