IBM tror på datorer med skarpa sinnen

2012-12-18 09:41  
IBM:s trendspaning för de närmaste fem åren, 5-in-5.

I sin prognos över tekniktrender de närmaste fem åren fokuserar IBM på hur datorer och sensorer förstärker alla våra fem sinnen.

En hjälp att uppleva världen bättre med förstärkta sinnen. Det är första tydliga steget på mer medvetna datorer, eller så kallad "cognitive computing", enligt IBM.

I sin trendspaning för de närmaste fem åren, 5-in-5, fokuserar IBM på avancerade datorsystem tillsammans med sensorer åstadkommer detta. Här är några exempel:

Känsel – med styrbara vibrerande ytor kan man återskapa upplevelsen av att känna på olika material. På det sättet kan människor känna på material i exempelvis kläder när de handlar via mobilen eller datorn.

Syn – datorseende kan användas för att identifiera mönster som människor inte klarar av att upptäcka, exempelvis vävnad med tumörer eller vissa cellstrukturer i en mikroskopbild.

Hörsel – analys av ljudbilder kan användas för att förvarna om faror som fallande träd eller en väg som kollapsar. Eller för att bättre tolka innebörden av barnskrik.

Smak – med kemiska sensorer kan ett datorsystem hjälpa oss att tala om vad som finns i maten och ge oss vägledning för att äta mer hälsosamt eller upptäcka skadliga substanser i kosten.

Lukt – sensorer för lukt kan med hög känslighet upptäcka så kallade biomarkörer – små mängder molekyler som bland annat kan ge förvarning om vårt hälsotillstånd, exempelvis om något organ börjar krångla.

Bernard Meyerson, innovationschef på IBM, ser på längre sikt att datorerna i allt högre utsträckning även kan tolka sådan information och agera intelligent utifrån informationen.

Han menar att människa och maskin kommer att samarbeta genom att bidra med olika styrkor där människor står för bedömning, empati, moral och kreativitet.

Bland våra svagheter pekar han ut begränsad förmåga att:

- hantera komplexitet

- överblicka all information på ett område

- agera objektivt

- uppleva allt med våra sinnen

Det finns dock de som anser att datorerna kommer att överträffa människor även moraliskt, emotionellt och kreativt, bland annat entreprenören och författaren Ray Kurzweil som i måndags började arbeta på Google som "Director of Engineering".

Här är en videopresentation av IBM:s 5-in-5:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/wXkfrBJqVcQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt