Digitalisering

IBM lockar med Linux på stordatorn

Foto: Foto IBM

IBM hoppas att Ubuntu Linux och öppen källkod ska ge ny kraft åt stordatorn. Nu lanserar företaget två nya maskiner som är speciellt anpassade för det öppna operativsystemet.

Publicerad

Stordatorn har fortfarande en plats i den moderna it-världen. Det tycker i alla fall IBM som nu tillsammans med The Linux Foundation lanserar Open Mainframe Project som ska göra det öppna operativsystemet Linux till ett vettigt alternativ också på stordatorn. Linux har visserligen funnits i smaker som fungerat på stordatorer under många år, men nu ska intresset enligt Linux Foundation ha blivit så stort att det är dags att formalisera samarbetet mellan olika företag som arbetar med Linux i stordatormiljö ytterligare. Det rapporterar sajten Techcrunch.

En av de ivrigaste påhejarna i projektet är IBM som samtidigt tillsammans med Canonical, företaget bakom Linuxvarianten Ubuntu, lanserar två stordatorer som är speciellt anpassade för Linux under namnet Linux One. De båda modellerna går under namnen Emperor och Rockhopper (ja, det är namnen på två pingvinsorter).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här