IBM lockar med Linux på stordatorn

2015-08-17 12:34  
Foto: Foto IBM

IBM hoppas att Ubuntu Linux och öppen källkod ska ge ny kraft åt stordatorn. Nu lanserar företaget två nya maskiner som är speciellt anpassade för det öppna operativsystemet.

Stordatorn har fortfarande en plats i den moderna it-världen. Det tycker i alla fall IBM som nu tillsammans med The Linux Foundation lanserar Open Mainframe Project som ska göra det öppna operativsystemet Linux till ett vettigt alternativ också på stordatorn. Linux har visserligen funnits i smaker som fungerat på stordatorer under många år, men nu ska intresset enligt Linux Foundation ha blivit så stort att det är dags att formalisera samarbetet mellan olika företag som arbetar med Linux i stordatormiljö ytterligare. Det rapporterar sajten Techcrunch.

En av de ivrigaste påhejarna i projektet är IBM som samtidigt tillsammans med Canonical, företaget bakom Linuxvarianten Ubuntu, lanserar två stordatorer som är speciellt anpassade för Linux under namnet Linux One. De båda modellerna går under namnen Emperor och Rockhopper (ja, det är namnen på två pingvinsorter).

Emperor bygger på IBMs nya z13-stordator som lanserades tidigare i år och ska enligt IBM klara att köra 8 000 virtuella Linuxmaskiner samtidigt. Rockhopper är en lite mindre variant och enligt IBM inkörsporten för den som vill testa Linux One och systemet ska enligt företaget också gå att uppgradera till samma kapacitet som den större Emperor-varianten.

Typiska kunder för IBMs stordatorer är banker och stora butikskedjor som behöver hantera många transaktioner på en gång.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Jonas Ryberg

Mer om: Linux

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt