I dag startar testerna av nya stora Internet

2003-11-03 12:51  

Från och med i dag den 3 november och fyra veckor framåt öppnar det svenska domännamnsföretaget Nic-se en av sina åtta domännamnsservrar för tester av det nya internetprotokollet IPv6 – det som ska lösa trängselproblemen på Internet.

IPv6 står för Internetprotokoll version 6. Det innebär bland annat att antalet IP-adresser ökar drastiskt och att dagens brist på IP-adresser kommer att försvinna.

- Bristen på IP-adresser har inte minst uppmärksammats i samband med nya tillämpningsområden, till exempel för att tillgodose mobilterminalernas behov av IP-adresser, säger Patrik Lindén, informationsansvarig på II-stiftelsen som äger domännamsföretaget Nic-se.

Det stora flertalet internetanvändare i Sverige har fortfarande IPv4, men önskemålen om att införa IPv6 har blivit allt fler på senare tid, menar Patrik Lindén.

De gamla adresserna är slut
Internetprotokollet är den grundläggande delen av Internet. Det är det som gör att olika typer av datorsystem kan hitta varandra genom att alla får sin unika IP-adress.

Det finns drygt fyra miljarder adresser i den gamla versionen av IP, men det räcker inte när bredbandsanslutningarna blir fler och fler, när mobiltelefoner och annan mobil utrustning ska sina egna adresser och framför allt inte när Kina datoriseras i allt snabbare takt och kräver miljarder nya adresser.

IPv4 uppfanns i början av 1970-talet. Amerikanerna Vinton Cerf och Bob Kahn löste problemet med att få olika typer av nätverk att kunna kommunicera med varandra.

- Lösningen blev ett slags Esperantospråk för datorer, skrev Ny Tekniks reporter Tomas Carlsson i april 2000 när IPv6 började bli hett i och med att Microsoft och Cisco avslöjat att de skulle bygga in stöd för IPv6 i sina nya produkter.

Nästan oändligt antal adresser
Den nya adresstypen i IPv6 är 128 databitar stor, till skillnad från den gamla IPv4 på 32 bitar, vilket gör det nya systemet i prinicip obegränsat.

I det gamla systemet är antalet möjliga adresser fyra miljarder, det vill säga 2 upphöjt till 32.

I det nya systemet är antalet möjliga adresser 2 upphöjt till 128 vilket i praktiken ger ett obegränsat antal IP-adresser.

Redan det gamla schackexemplet med ett riskorn eller vetkorn på första schackrutan, två på den andra, fyra på den tredje och så vidare gav 2 upphöjt till 64 och så många vetekorn finns inte i hela världen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt