I dag släpps Google Pay i Sverige – två banker med från start

2018-10-30 11:00  
Här svenskarnas googlestatistik för 2017. Foto: TT

Nordea och Länsförsäkringar först ut med Googles betallösning i Sverige. Har du en annan bank får du vänta.

Apple och Samsung har redan lanserat sina betallösningar i Sverige, nu kommer Google in som tredje teknikjätte på marknaden. I dag släpps Google Pay och bankerna Nordea och Länsförsäkringar är med från start, rapporterar Svenska Dagbladet.

För onlinebetalningar fungerar Google Pay på alla datorer, surfplattor och mobiler som kör webbläsaren Google Chrome, men vill du använda tjänsten i en fysisk butik krävs en telefon som kör Android 5.0 Lollipop eller senare. Appen finns att ladda ned här.

Läs mer: Snart kan våra prylar sköta betalningen själva

När du aktiverat tjänsten kan du använda din mobil för att göra betalningar i kortterminaler som har stöd för kontaktlösa betalningar, alltså där du kan betala genom att ”blippa” kortet istället för att stoppa i det i kortläsaren.

Än så länge har bankerna sina egna lösningar

Även de med betalkort från Sodexo eller Revolut kan ansluta sig till Google Pay redan i dag, men storbankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken är inte med på tåget.

– En del banker har sina egna lösningar och då upplever de kanske inte samma tryck att ansluta sig till Google Pay, men jag är övertygad att fler banker kommer att ansluta sig de närmaste månaderna, säger Florence Diss som ansvarar för Googles kommersiella partnerskap i Europa till SvD.

Läs mer: Säkerhetskritiken: ”Bank-id gör det enkelt för sig”

Situationen är densamma för Apple. Av de större bankerna är bara Nordea med i Apple Pay, medan Samsung lyckats bättre med att hitta ett brett stöd för Samsung Pay.

Förklaringen till att det går långsamt framåt tros vara att bankernas egen betaltjänst Swish har blivit så dominerande i Sverige. 6,5 miljoner svenskar är anslutna till tjänsten i dag.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt