I dag börjar jakten - på illegala fildelare

2009-03-31 23:00  
Mats Lewan är Ny Tekniks IT-redaktör.

Nu är riskerna större för den som fildelar illegalt i Sverige - natten till den 1 april trädde Ipred-lagen i kraft. Ny Teknik har frågorna och svaren.

* Vad innebär Ipred-lagen?
- Att skivbolag och andra rättighetshavare nu kan få reda på vem som fildelat illegalt. Sedan kan de kontakta och gå vidare med att stämma eller polisanmäla fildelaren.

* Hur går det till?
- Rättighetshavaren spanar på internet och noterar ip-nummer för datorer som används för illegal fildelning. En domstol kan sedan besluta att internetleverantören måste tala om vem som har ett visst ip-nummer.

* Vad krävs för ett sådant beslut?

- Fildelningen måste ha haft en viss omfattning. Meningen är att nedladdning av några få låtar, filmer, datorspel eller program inte ska räcka. Uppladdning anses däremot allvarligare.

* Vad händer om operatören vägrar att lämna ut uppgifterna?
- Operatören riskerar då böter.

* Vad händer sedan?
- Rättighetshavaren skriver troligen till fildelaren, kanske för att varna, kanske för att göra upp i godo. Rättighetshavaren kan också kräva skadestånd i ett civilmål, men måste då bevisa att den som har internetabonnemanget även ligger bakom själva fildelningen. Om fildelningen är omfattande kan det bli en polisanmälan.

* Vad händer med den som döms?
- Förutom skadestånd och rättegångskostnader kan fildelaren tvingas betala exempelvis en annons med domen i en tidning. Har det gjorts en polisanmälan blir det ett brottmål som kan ge böter eller fängelse.

* Kan man åka fast om man fildelat förut?
- Nej, lagen gäller bara fildelning som skett från den 1 april och framåt.

* Hur var det innan Ipred-lagen trädde i kraft?
- Då kunde uppgifter om vem som har ett visst ip-nummer bara lämnas ut till polis, och bara vid misstanke om brott som kan ge fängelse.

* Kan man dölja sitt ip-nummer via en anonymitetstjänst?
- Jo, men illegal fildelning är naturligtvis ändå illegal. Dessutom kan den som driver tjänsten lagra personuppgifter och tvingas lämna ut dem enligt Ipredlagen.

* Vad är illegal fildelning?
- Att man använder ett fildelningsprogram för att ladda upp eller ladda ner upphovsrättskyddat material som filmer, musik eller datorprogram, utan rättighetshavarens tillstånd.

* Vad betyder Ipred?
- Ipred-lagen heter egentligen "civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område". Den har sitt namn efter EU-direktivet Intellectual Property Rights Enforcement Directive från 2004, ursprungligen med syfte att förhindra produktförfalskningar.

Det här är ipredlagen

* Skivbolag och andra rättighetshavare kan få reda på vem som hållit på med illegal fildelning.

* En domstol avgör om informationen ska lämnas ut. Fildelning av en viss omfattning krävs.

* Rättighetshavarna kan sedan kontakta personen och gå vidare med stämning eller polisanmälan.

* Lagen gäller från den 1 april.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt