I år ska 3d-tv få sitt genombrott

2010-04-13 23:00  

I år slår 3d-tv igenom. Det är budskapet från de stora elektroniktillverkarna. Sony är en av dem som satsar hårdast. Ny Teknik har besökt bolagets utvecklingscentrum i Storbritannien.

Omgiven av kartonger med signalkablar står den 40 ton tunga lastbilen i verkstaden. Det är lugnt utanför, men inne i bilen råder en febril aktivitet. Bland monitorer, kontrollbord och härvor av kablar trängs tekniker för att slutföra arbetet på världens första bil för direktsändning av 3d. I veckan rullar den ut från Sonys utvecklingslabb i den lilla orten Basingstoke utanför London.

- Vi utvecklar all 3d-teknik som behövs ända från produktion fram till tittaren, säger Nick Sharples, informationschef på Sony Europe.

Att 3d-tekniken kommer att slå igenom i år är företaget övertygat om. Den övertygelsen delar Sony med konkurrenter som LG, Samsung, Panasonic, Philips och Toshiba. Publikrusningen till filmer som Avatar och Alice i underlandet har visat att suget finns.

Nu står företaget redo med tv-apparater som kan visa sportevenemang, konserter och filmer med samma tredimensionella djup som vi upplever när vi tittar ut genom ett fönster.

- Fram till mars nästa år ska vi ha sålt 2,5 miljoner 3d-tv-apparater, säger Nick Sharples.

Det motsvarar 10 procent av den totala försäljningen av tv-apparater. Det är ett tufft mål att uppnå på nio månader, men det visar också hur viktigt 3d är för Sony.

I början av juni ska de första 3d-apparaterna finnas till försäljning. Första målgruppen är tidiga och statushungriga köpare som vill kunna uppleva fotbolls-VM i Sydafrika i tre dimensioner. 25 av matcherna ska filmas och sändas i 3d. Dessutom ska de visas på 3d-bio i sju städer världen över: Rom, London, Berlin, Paris, Mexico City, Rio de Janeiro och Sydney.

Men tidiga användare i all ära, det är massmarknaden i hemmen som företaget vill nå.

- Det är helt avgörande att komma in i hemmen. Det är där de stora pengarna finns, säger Paul Cameron på Sony Professional.

För att det ska lyckas krävs att tre faktorer är uppfyllda: att tv-apparaterna fungerar för både 3d och 2d, att de inte kostar för mycket och att det finns gott om 3d-material att titta på. Inte minst det sistnämnda är en nyckelfaktor. Bristen på innehåll var en akilleshäl för hdtv när tekniken introducerades. Inom Sony pågår därför en intensiv verksamhet kring allt från att hitta de optimala kameravinklarna för olika sporter till att erbjuda utbildning för filmproducenter. Företaget sticker inte under stol med att intresset är stort.

- Det finns 99 stycken 3d-filmer planerade fram till år 2012, säger Nick Sharples.

Det är samma år som nästa olympiska spel går av stapeln.

- Då kommer det riktigt stora intresset för 3d, säger Paul Cameron. Det kommer bara att säga "woof", säger han och far ut med handen mot taket.

De första 3d-produkterna vi konsumenter kan välja mellan är bluray-spelare, Playstation och tv-apparater i storlekar mellan 40 och 60 tum. Med tv:n följer två par av de lcd-glasögon som är ett måste för att 3d-effekten ska uppstå. Vad priset kommer att bli är inte officiellt ännu. Men uppgifter på nätet skvallrar om att det handlar om summor mellan 20?000 och 45?000 kronor för teven och cirka 900 kronor per extra par glasögon.

- På sikt måste vi bli av med glasögonen. Men det ligger flera år fram i tiden - det krävs ett tekniskt genombrott för att kunna massproducera sådana tv-apparater, säger Paul Cameron.

Glasögon är fortfarande ett måste

Alla teveapparater för 3d som lanseras i år kräver att tittaren använder särskilda glasögon. De är betydligt mer sofistikerade än de enkla, polariserade glasögon som används när 3d visas bio. Här handlar det om aktiva lcd-glasögon, som täcker ett öga i taget i takt med att teven visar bilder som är avsedda för höger respektive vänster öga. Varje öga nås av hundratals bilder i sekunden. Hjärnan sätter sedan ihop bilderna till en bild med djup. En sändare skickar signalerna till glasögonen, som drivs av batterier.

Tidigt synfel kan hindra 3d-syn

Runt 5 procent av alla människor saknar tredimensionell syn. Det kan bero på problem med ögonen eller i hjärnan. Synfelen kan vara skelning, blindhet på ett öga eller att synnerven inte utvecklats som den ska.

Vår förmåga att se i tre dimensioner utvecklas i hjärnan under de första månaderna i livet. Tester har visat att många spädbarn med synproblem aldrig lär sig att se i 3d, även om synfelet korrigeras senare i livet.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt