Hutchison är Ericssons bästa vän

2005-12-07 07:30  
Li Ka-shing

Det stora servicekontrakt som Ericsson i går fick med 3G-operatören 3 i Storbritannien uppskattas vara värt 25-35 miljarder kronor under sju år. Det är det fjärde stora servicekontraktet som 3:s moderbolag Hutchison Telecom lägger på Ericsson.

Li Ka-shing, grundare av den jättelika industri-, handels- och telekomkoncerenen Hutchison Whampoa där Hutchison Telecom och 3-bolagen ingår.
Ericssons har ännu inte preciserat värdet av avtalet annat än att det är det största kontraktet någonsin för Ericsson och större än det man fick tidigare i år av 3 i Italien. Det avtalet var värt 15 miljarder kronor på fem år.

De mer eller mindre välgrundade bedömningar som aktieanalytiker och tidningsreportar gjorde under tisdagen hamnar alla runt 30 miljarder kronor - plus minus 5 miljarder.

- 30 miljarder. Jag vet att det är 30 miljarder kronor. Jag hade rätt på den förra storordern också, säger Mikael Törnwall, redaktör på DI TV, självsäkert till Nyteknik.se.

SvD:s telekomreporter Tomas Augustsson drar paralleller mellan Hutichisons många kontrakt med Ericsson och den gigantiska order på AXE-växlar som Saudiarabien placerade hos Ericsson 1978 och som innebar en vändpunkt för Ericsson.

Den saudiska AXE-beställningen var värd 10 miljarder kronor och innebar att Ericsson kunde lämna den dåvarande krisen bakom sig.

Hongkongbolaget Hutchison Telecom, pionjärer på 3G-telefoni i Europa, har dels låtit Ericsson leverera utrustning till flera av sina 3G-nät, dels låtit Ericsson ta hand om driften och innehållstjänsterna.
 
I Storbritannien är det dock Nokia som är huvudleverantör av kärnnätet och en del av radionätet. Men det är inget som hindrar Ericsson från att ta hand om driften.

- Frågan är om inte Ericsson i år varit med om en lika väsentlig förändring som 1978, även om det den här gången påminner mer om en flerstegsraket, skriver Tomas Augustsson.

Ericssons "konsultbolag" Ericsson Global Services med Hans Vestberg som chef har nu fyra avtal om "managed service" med 3 - Sverige, Australien, Italien och Storbritannien.

Global Service står för drygt 25 procent av Ericssonkoncernens omsättning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt