Hundratals protesterade mot FRA-lagen

2008-09-16 12:46  

S t o p p a FRA-lagen. Det kravet framfördes i dag av flera hundra skanderande demonstranter som samlats i Gamla stan i Stockholm inför riksdagens öppnande.

En brokiga skara om cirka 300 personer, inte bara från Stockholm, utan även hitresta från bland annat Värmland, och Örebro, protesterade i dag mot den nya svenska signalspaningslagen i ett höstkyligt Stockholm.

Redan vid 11-tiden samlades de på Mynttorget i Gamla stan, gamla som unga, i närheten av riksdagshuset, korvgubbar, turister, vaktparaden, ordningspoliser, riksdagsvakter och Säpo, för att visa sin ilska.

Läraren Wille Wiberg, 28 år, från Stockholm krävde statsministerns avgång på sitt plakat.

- Jag är så förbannad på politikerna som smyger igenom en sådan här lag bakom ryggen på oss svenskar.

Smusslet kring lagens införande har varit stort, anser Wille Wiberg, och fortsätter.

– Det är konstigt, jag förstår inte att man trodde att hela svenska folket ville bli avlyssnat.

Ledare för mötet var Piratpartiets ordförande Rickard Falkvinge. Han gick till hårt angrepp i megafonen mot regeringen och riksdagspolitikerna.

- När jag grundade Piratpartiet var det Thomas Bodström som hårt drev på för att genomföra lagen, nu är han rabiat motståndare. Vad jag skulle vilja säga till honom i dag: ”En grillad med bröd, tack! Och samma sak till FRA-chefen Ingvar Åkesson…

Från Mynttorget promenerade sedan demonstranterna, bland dem flera bloggare, lugnt till en plats mellan Slottet och Storkyrkan, i syfte att möta riksdagspolitikerna när dessa gick in i kyrkan inför en gudtjänst.

Rickard Falkvinge var väldigt nöjd med dagens uppslutning:
- Folk kommer inte bara från Stockholm, de har kommit från Värmland, Göteborg och Örebro bland annat. Och liknande demonstrationer hålls dessutom i Malmö och Göteborg i dag.

FRA-motståndarna saknade dock tillstånd för demonstrationen och, strax innan riksdagsledamöterna och de prominenta gästerna anlände till Storkyrkan, blev de ombedda av polisen att flytta demonstrationen till en plats bakom Storkyrkan.

Detta samtidigt som polisen spärrade av entrén till domkyrkan.

Ny Teknik träffade också centerpartisten Frederick Federley, ursprungligen en av de hårdaste kritikerna i riksdagen mot lagen, på väg till Riksmötets öppnande.

Kommer regeringen ge vika för protesterna mot FRA-lagens utformning, tror du?
- Det är möjligt att förändra lagen. Jag kommer precis från ett möte i centerpartiet och min bedömning är att många vill ha en lag som liknar den tyska modellen i stället, där domstolar ger tillstånd för varje avlyssningsoperation.

FRA-demonstranterna tågade sedan vidare till Sergels torg, där även flera av partiernas ungdomsförbund protesterade mot lagen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt