Hundratals gratis surfzoner till Sverige

2008-02-18 12:00  

Hundratals gratis surfzoner ska installeras i Sverige de kommande månaderna. Den som kopplar upp sig måste dock titta på en inledande sponsorreklam.

Det är det irländska företaget Free-hotspot.com som nu etablerar sig i Sverige. Företaget har för närvarande 2.400 gratis surfzoner i 18 europeiska länder.

Surfzonerna ska byggas på hotell, caféer, restauranger och barer, och Free-hotspot.com söker nu partner i Sverige för installationsarbetet och för support till de kommande ägarna av surfzoner.

De största aktörerna
De större aktörerna på den svenska surfzonsmarknaden i dag är

* Telia Sonera med sin tjänst Homerun

* Brittiska The Cloud som bygger neutrala surfzoner med tillgång till flera operatörer bland annat på järnvägsstationer - stark partner är Telenor

* Vallentunaföretaget Clue som bygger enligt samma modell, bland annat i 7-elevenbutiker

* Gloclanet som erbjuder sina egna bredbandskunder uppkoppling i surfzoner, i vissa fall med stor utomhustäckning i stadskärnor.

Gratis med Skype och Fon
Gratis uppkoppling erbjuds bland annat av Skype i samarbete med Aftonbladet.

Dessutom finns möjlighet till gratis uppkoppling via spanska Fon, som bygger sitt nät på idén att Fon-medlemmar delar med sig av sitt eget bredband till andra "foneros".

Vanligaste sättet att surfa gratis på stan är dock kanske att ansluta sig till någon privat trådlös router som ägaren glömt att låsa med användarnamn och lösenord.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt