Huaweis intresse för svensk FoU svalnar

2014-06-18 08:56  
Urban Fagerstedt

Under många år har Huawei ökat sin forskning och utveckling i Sverige. Men nu prioriteras ny FoU i andra Europeiska länder. <br/>- Av politiska skäl, säger Urban Fagerstedt, chef för Huaweis FoU i Sverige.

Huawei har funnits i Sverige i över tio år. Ericssons kinesiska konkurrent lockades av det svenska mobilkunnandet. Numera finns FoU-enheter i Kista, Lund och Göteborg.

Många kineser har också arbetat i Kista för att skaffa sig erfarenhet.

Men nu är Huaweis ledning mer intresserad av att öka sin FoU i andra europeiska länder. Det stod klart på företagets presskonferens i Milano häromveckan.

Enligt Urban Fagerstedt har Huaweis nya FoU-satsningar i andra stora europeiska länder strategiska förklaringar.

- FoU lokaliseras nu där stora marknader finns. Och den svenska marknaden är liten, säger han.

Att lyckas i Europa är av stor vikt för Huawei. Inte minst eftersom man har svårt att ta sig in på den amerikanska marknaden.

På pressmötet i Milano konstaterade strategichefen William Xu att bolaget har över 850 FoU-anställda i Europa, och att han räknar med att antalet är dubbelt så många, 1700, inom fem år.

I förra veckan besökte Huaweis vd Guo Ping både Irland och Storbritannien för att lansera ny FoU där. Ytterligare ett FoU-center öppnas i Bristol och Huawei räknar med att fördubbla sina FoU-anställda till 300 i Storbritannien år 2017.

I Sverige hade Huawei 93 FoU-anställda vid senaste årsskiftet. Ett år innan var de 91. Så ökningen har avstannat.

Huaweis svenska terminalutveckling har flyttats till Finland. Gruppen som jobbade med kärnnät är nedlagd. Det svenska säkerhetsprojektet avslutades också när Storbritannien tog över ansvaret för Huaweis säkerhetsforskning i Europa.

Kvar i Sverige är FoU inom mobilsystem.

- Men svensk expertis inom det området är inte längre lika viktig. Kineserna tycker att de kan den tekniken nu, uppger en källa.

Sara Sunye, pressansvarig på Huawei i Sverige betonar att den svenska FoU-verksamheten är mycket viktig för det globala bolaget.

- I Sverige fokuseras nu resurserna på mobilsystem och 5g-affären, och härifrån deltar vi i EU-programmet 5gppp. FoU-enheterna i Sverige och Munchen kommer att få ett ökat ansvar för dessa frågor, uppger hon i ett skriftligt svar.

Hon berättar också att Huawei kommer att investera ytterligare 3 miljarder kronor under kommande treårsperiod i Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt