Huawei: ”Våra riktlinjer inte tillräckliga”

2014-09-17 07:54  
Sara Sunye

Huawei Sveriges presstalesperson ger här bolagets förklaring till varför de två ingenjörerna sparkades.

Häromveckan råkade Huawei ut för ännu ett bakslag i USA. Den amerikanska operatören T-Mobile stämmer den kinesiska telekomleverantören för att ha stulit programvara, specifikationer och komponenter av en robot som testar mobiltelefoner. En Huawei-ingenjör anklagas bland annat för att ha stoppat ner robotens "fingertoppar" i sin datorväska. Om detta skrev Ny Teknik i förra veckan.

Huaweis svenska presstalesperson Sara Sunye ger här mer detaljer om bolagets syn händelsen.

- Vi hade redan 2012 utvecklat vår egen testrobot, vilket T-Mobile kände till. Vi samarbetade mycket bra, säger Sara Sunye.

Huawei ville av naturliga skäl ta fram mobiltelefoner som T-Mobile skulle godkänna och vilja köpa. Att operatörens robot skulle acceptera de kinesiska mobilerna var alltså viktigt.

Sedan hände följande, enligt Sara Sunye.

- De två testrobotarna kom fram till olika resultat. Och för att lösa det problemet gjorde två av våra ingenjörer oacceptabla saker. I maj 2013 tog en av våra ingenjörer bilder i labbet, och bröt därmed mot T-Mobiles regler.

- Två veckor senare behövde Huawei veta mer om T-Mobiles robotarm, och en annan av Huaweis ingenjörer tog ut den från labbet utan kundens tillåtelse. För att lämna tillbaks den nästa dag.

Sara Sunye, betonar att tanken inte var att kopiera roboten för att göra affärer.

- Vi är väldigt ledsna för vad som hände på T-Mobile. Vi medger att våra riktlinjer inte har varit tillräckliga, och att våra anställda inte varit tillräckligt utbildade. De har inte insett hur viktigt och hur dåligt detta kan uppfattas av en av våra kunder.

Är det mer utbildning som behövs för att inse det? Är det inte självklart för alla att man inte stjäl från en kund?

- Våra anställda har ibland varit för fokuserade på att lösa våra kunders problem så fort de kan. Nu måste vi lära dem att det inte är tillåtet att bryta mot regler, även om avsikten är god.

- Vi har avskedat de två ingenjörerna, och de kan aldrig mer få ett jobba hos något Huaweibolag, säger Sara Sunye.

T-Mobiles stämningsansökan lämnades in till den federala domstolen i Seattle, Washington i USA den 2 september.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt