Huawei redo att skriva under nytt 5g-avtal med Sverige

2019-11-08 10:35  
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Huawei är redo att skriva på ett nytt sorts 5g-avtal med Sverige. Avtalet ska garantera att företagets utrustning inte har några säkerhetsluckor.

– Det blir en extra försäkring för kunder och regeringar att det finns ett skriftligt avtal om konsekvenser om den sortens beteende någonsin skulle ske. Det ger en extra nivå av tillit, säger Andy Purdy, säkerhetschef för Huawei i USA, till Ekot.

Utspelet kommer efter att regeringen lagt ett förslag till en ny radiolag som stärker regeringens möjlighet att neka en mobiloperatör tillstånd att driva mobilnät. I förslaget, som väntas bli lag 1 december, får exempelvis Säpo större befogenheter att påverka vilka aktörer som får vara delaktiga i bygget av Sveriges 5g-nät.

– Vi kan utesluta en komponent, en leverantör av komponenter eller till och med en operatör. Vi kan pröva ägarbakgrund. Det gör det också möjligt för Säkerhetspolisen och Försvarsmakten att överklaga beslut i tillståndsfrågor där Sveriges säkerhet aktualiseras, sa digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Dagens Nyheter tidigare i år.

Till Ny Teknik har Huawei i Sverige tidigare bedyrat att ”en sådan lag inte är ett problem för oss”. Men även om Anders Ygeman varit noga med att påpeka att den tilltänkta lagen inte riktar sig mot något enskilt företag eller land så är det uppenbart att farhågorna kring Huawei spelat en betydande roll.

Det är farhågor som delas av Tyskland. Både försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer och utrikesminister Heiko Maas uttryckte tidigare i veckan tvivel om att Huawei kan leva upp till Tysklands säkerhetsföreskrifter.

Det avtal som Huawei enligt Ekot nu är redo att teckna med Sverige har också erbjudits Tyskland.

Peter Ottsjö

Mer om: Huawei 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt