Huawei lovar att lova att inte spionera på USA

2019-06-05 10:10  

Teknikjätten är beredd att teckna ett ”no spy"-avtal som intygar att Huaweis telekomutrustning inte kommer att användas för att övervaka amerikanska medborgare och företag.

Huawei är villiga att erbjuda USA ett ”no spy”-avtal där företaget lovar att deras utrustning inte ska användas för att spionera på eller övervaka amerikaner. Det sa företagets styrelseordförande Liang Hua vid en pressträff i Shenzen efter att han fått en direkt fråga, skriver flera medier.

– Vi är villiga att underteckna ”no spy”-avtal med andra länder. Men eftersom USA inte köpt något från oss, inte köper något från oss och kanske inte kommer att köpa något från oss i framtiden vet jag inte om vi får möjlighet att skriva under ett sådant avtal, sa Liang Hua enligt NPR som deltog vid pressträffen.

Läs mer: Risk för 5g-bråk mellan Säpo och svenska operatörer

Både Tyskland och Storbritannien ska ha fått liknande erbjudanden av Huawei, men hittills verkar löftet om ett spionavtal inte ha ökat förtroendet för det hårt åtgångna kinesiska teknikföretaget. Sedan USA svartlistade bolaget för ett par veckor sedan har mängder av stora västerländska teknikföretag avbrutit allt samarbete med Huawei.

Frågan är förstås också vad ett "no spy"-avtal faktiskt skulle vara värt. Som Ny Teknik skrivit tidigare finns det två kinesiska lagar som kan tvinga kinesiska bolag att samarbeta med statens underrättelsearbete.

Läs mer: Huawei stämmer USA över handelsblockaden

Liang Hua tog också tillfället i akt att åter kritisera de amerikanska sanktionerna mot Huawei.

– Det är olämpligt att använda politiska styrmedel för att kasta om en hel bransch, sa Liang Hua.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt