Huawei förbereder köp av Motorola

2010-04-07 15:59  
Huaweis styrelseordförande och grundare Ren Zhengfei Foto: GAUTAM SINGH/Scanpix

Den kinesiska telekomjätten Huawei har inlett en amerikansk charmoffensiv för att bereda vägen för ett köp av Motorolas mobilnätsdivision uppger Financial Times.

Huawei försöker nu övertyga det amerikanska försvarsdepartementet och underrättelseorganisationen CIA att det inte finns några som helst bindningar mellan Huawei och den kinesiska försvarsmakten; Folkets Befrielsearmé.

Det är ett rykte som förföljt Huawei ända sedan företaget gav sig ut på den internationella marknaden på allvar för tio år sedan.

Den osynlige mannen
Spekulationerna har sin upprinnelse i att Huaweis grundare Ren Zhengfei har ett militärt förflutet vilket lett vidare till ryktet att Huawei på ett eller annat sätt är kopplat till Folkets Befrielsearmé och finansierat med statliga pengar.

Det finns ett ganska stort mått av hemlighetsmakeri kring "Mr Ren", som ibland kallas"den osynlige mannen" eftersom han inte förekommer på bild på Huaweis hemsida och är sparsam med offentliga framträdanden.

Rädsla för kinesiska spioner
USA:s regering kan säga nej till en affär av det här slaget om den särskilda regeringskommitté, som går under namnet Cfius, anser att den hotar USA:s säkerhet.

Den bedömningen gjordes för två år sedan när Huawei var med och bjöd på det amerikanska nätverksföretaget 3Com och Huawei fick dra sig tillbaka.

En överrock kan rädda Huawei
Det finns en möjlighet för Huawei att komma igenom nålsögat och det är att acceptera att få en överrock på sig genom att acceptera ett så kallat mitigation agreement, skriverFinancial Times.

Det innebär att man upprättar särskilda säkerhetsprocedurer och att en övervakningspanel av amerikanska medborgare får insyn I känsliga affärer.

Ericsson tackar nej?
Motorola var en gång störst i världen på mobiltelefoni men har tappat sin styrka både inom mobilapparater och nätverk.

Mycket talar nu för att Motorola vill sälja avmobilnätsdivisionen, som omsätter 4 miljarder dollar.

Elektroniktidningen gör i dag bedömningen att svenska Ericsson inte är intresserat av en sådan affär, trots att marknadsanalytiker pekat ut Ericsson som den mest troliga köparen.

Huawei går ikapp Ericsson
Om det i stället blir Huawei som köper kommer Huawei att bli jämnstort med Ericsson och konkurrera om titels som världens största telekombolag.

Huawei omsatte förra året 21,8 miljarder dollar och väntas öka försäljningen i år med 20 procent , enligt Elektroniktidningen.

Ericsson omsatte förra året 28,4 miljarder dollar, men väntas bara öka omsättningen med några få procent i år.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Motorola Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt