Huawei-chef räknar med fortsatt USA-konflikt

2020-01-21 13:10  
Huaweis grundare Ren Zhengfei. Foto: TT

Ren Zhengfei, koncernchef för den kinesiska telekomtillverkaren Huawei, räknar med att konflikten med Trumpregeringen fortsätter i år. Men han tror inte att det kommer att ge några betydande effekter på bolagets affärer.

Den kinesiske telekom-mogulens uttalande görs sedan en domstol i Vancouver, Kanada, i måndags inledde en förhandling om hans äldsta dotter Meng Wanzhou ska utlämnas till USA. Åklagare i USA har anklagat henne för bedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran.

Dottern är finanschef för Huawei och bosatt i Vancouver, där hon sedan hon greps 2018 lever med fotboja tillsammans med sin familj.

– I år kanske USA eskalerar sin kampanj mot Huawei, men jag tror att det inte kommer bli någon särskilt betydande påverkan på Huaweis affärer, sade Ren Zhengfei i ett framträdande på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos, Schweiz.

Uttalandet gjordes sedan USA:s president Donald Trump precis hade landat för att medverka på sitt andra Davosmöte.

Läs mer: Nu kommer BankID till alla Huaweis telefoner

Trumpregeringen har förbjudit bolag i USA att sälja utrustning till Huawei, vilket bland annat har stängt ute Huawei från Google Android-system för mobiltelefoner. Åtgärden har motiverats av att Huawei utgör ett hot mot nationens säkerhet, då bolagets utrustning och personal kan användas för spionage, något som Huawei bestämt har förnekat.

Enligt Ren Zhengfei har Huawei förberett sig noga för att skydda sig själv under året.

– Det var därför vi kunde stå emot den första rundan av attacker. I år, då vi har med oss erfarenheterna från 2019, är vi ännu mer övertygade om att vi kan överleva även ytterligare attacker.

Joakim Goksör/TT

Mer om: Huawei USA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt