Huawei batteritrollar Apples Iphone-lansering

2018-09-21 12:21  

Huawei delade ut batterier till Iphone-köpare med hälsningen ”du kommer att behöva det”.

Hur gör man reklam för Huawei-telefoner på Apples bekostnad? Man delar ut powerbanks – externa batterier – till de som köar för att köpa nya Iphone XS och Iphone XS Max.

Det kaxiga tilltaget ägde rum häromdagen i Singapore, då hundratals människor köade sent på kvällen utanför en Apple-butik. Representanter från Huawei var på plats och delade ut fler än 200 externa batterier av modellen Huawei Supercharge, med en storlek på 10000 mAh (milliamperetimmar). På omslaget till batteriets förpackning stod: ”här har du en powerbank. Du kommer att behöva den. Hälsningar från Huawei”.

Gliringen kommer ganska lägligt. Medan Apple aldrig vill avslöja den faktiska storleken på batterierna i deras telefoner så är det ett krav från den kinesiska myndigheten för informationsteknik. Och uppseendeväckande nog är batteriet i nya Iphone XS (2658 mAh) mindre än det i fjolårets Iphone X (2716 mAh). Ännu mer uppseendeväckande? Den kommande, billigare, modellen Iphone XR har ett större batteri (2942 mAh) än XS.

Läs mer: Så har priset på Iphone i Sverige utvecklats under åren

Den största och dyraste modellen, Iphone XS Max, har begåvats med ett på 3174 mAh. Men det är en bra bit från de 4000 mAh Samsung lyckats bända in i sin Galaxy Note 9. Även Huaweis P20 Pro har ett batteri på 4000 mAh.

Alla är inte glada över Huaweis tilltag. En del konsumenter av deras produkter tycker att de, snarare än Apple-fans, borde få gratis externa batterier.

Det här är för övrigt inte första gången Huawei gjort sig lustiga på Apples bekostnad. Chefen Richard Yu kommenterade årets Iphone-lansering på sociala nätverket Weibo på detta vis: ”inga problem, nu ses vi i London den 16 oktober”. Det är vid det tillfället Huawei kommer att lansera phabletmodellen Mate 20.

Och på Huawei Mobiles twitterkonto lät det bland annat så här i samband med Apples presskonferens den 12 september: ”tack för att ni gör samma sak igen”.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt