Huawei åter tvåa i mobilvärlden

2010-11-24 13:56  

Huawei är åter på andra plats på listan över världens största mobilsystemleverantörer. Ericsson är i säker ledning, och har ökat sin andel med 2 procentenheter det senaste året. Köpen av delar av Nortel är en förklaring. Mest överraskande ökning visar Alcatel-Lucent.

Det är välrenommerade analysföretaget Dell´Oro som presenterar en ny uppskattning av mobilsystemmarknaden. Siffrorna gäller årets tredje kvartal.

Ericsson är fortfarande i ledningen, och ökade sin andel med hela två procentenheter på ett år.  Från 31,7 procent till 33,7 procent av den globala mobilsystemmarknaden. En förklaring till Ericsson ökning är köpet av flera delar av Nortels verksamhet förra året. (Under kvartal 2 var Ericssons andel 33 procent.)

Kinesiska Huawei är åter tvåa, med en andel på 20,6 procent. Förra året var Huaweis andel 20,1 procent.  Föregående kvartal föll Huawei ner till en tredjeplats, efter Nokia Siemens.

Nokia Siemens som sägs konkurrera hårt med låga priser ökade bara sin andel en aning. Från 19,5 till 19,8 procent. I jämförelse med föregående kvartal har dock Nokia Siemens tappat en procentenhet.

Mest imponerande tillfriskning visade Alcatel-Lucent, vars andel av den globala mobilsystemmarknaden ökat med tre procentenheter på ett år.  Från 13,2 procent till 16,2 procent. Alcatel-Lucent köpte Nortels 3g-verksamhet 2006.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer